KRAFT

– Kan ikke gamble med forsyningssikkerheten

100 MILLIONER: - Millionene skal gå til avbøtende tiltak til reiselivet i regionen, slik at Hardanger som region kommer bedre ut, sier statsråd, Terje Riis-Johansen.
100 MILLIONER: - Millionene skal gå til avbøtende tiltak til reiselivet i regionen, slik at Hardanger som region kommer bedre ut, sier statsråd, Terje Riis-Johansen. Bilde: Camilla Aadland
Mona Sprenger
2. juli 2010 - 14:45

Olje- og energidepartementet har etter klagebehandling opprettholdt NVEs vedtak om å gå Statnett konsesjon til å bygge en 420 kV kraftledning gjennom Hardanger.

– Forsyningssikkerheten til Bergensområdet er ikke akseptabel. Vi har ikke bygget noe særlig nett siden 80-tallet og samtidig har forbruket økt. I vinter hadde vi hele 1400 timer i Bergen, hvor en enkelt feil ville slått ut en linje. Halve Bergen kunne blitt mørklagt. Noe må gjøres, sier statsråden.

– Beste alternativet

Han var på pressekonferansen i dag klar på at ingen andre alternativ enn den omstridte kraftledningen gjennom Hardanger vil gi Bergens området en tilstrekkelig forbedring av forsyningssikkerheten.

– Vi har gjort omfattende vurderinger av alternative løsninger, inkludert andre traseer og sjøkabel. Ingen av disse alternativene vil gi oss tilstrekkelig forbedring av forsyningssikkerheten, sa statsråden, som uttrykte forståelse for det lokale engasjementet mot kraftledningen.

100 millioner

– Det er et betydelig inngrep, som i stor grad handler om et behov som storsamfunnet har, sier Riis- Johansen, som forsikrer om at det vil gjennomført en hel rekke avbøtende tiltak. I tillegg til mørkfargende stolper og liner, pålegger departementet Statnett en omlegging av Maurangerledningen. Statnett bes omsøke bygging av transformatorstasjon i Øystese.

– Slike tiltak vil medføre at den samlede merbelastningen for området Norheimsund i Kvam og Samnanger blir vesentlig begrenset.

I tillegg lover statsråden 100 millioner til Hordaland fylkekommune.

– Millionene skal gå til avbøtende tiltak til reiselivet i regionen, slik at Hardanger som region kommer bedre ut, sier Riis-Johansen.

– Når skal linjen stå ferdig?

– Ambisjonen er at den skal stå ferdig innen utgangen av 2012

– Kan puste lettet ut

NVE er tilfreds med avgjørelsen:

– Dette gir et godt grunnlag for å utvikle nettet i regionen, sier NVE-sjef Agnar Aas til Teknisk Ukeblad.

Han understreker at han skjønner reaksjonene i lokalsamfunnet.

– Men mange i bergensområdet kan puste lettet ut over og være sikret en trygg strømforsyning.

Aas er også tilfreds med at NVE har tolket de politiske signalene riktig når det kommer til kabelpolitikk på høyere spenningsnivå.

– Det er viktig å få på plass. Det gir en trygg plattform for videre arbeid.

På overtid

Kommunikasjonsdirektør i Energi Norge, Kristian Pladsen, mener dette er den klart riktige avgjørelsen.

– Det er det eneste riktige slik nettet har utviklet seg. Det er mye som står på spill, men denne avgjørelsen kom på overtid. Det er et generelt problem at slike viktige avgjørelser tar så lang tid. Det sier noe om at kvaliteten på den politiske beslutningsprosessen ikke er god nok, mener Pladsen, som også lurer på hvem som skal dekke de 100 millionene.

– Skal de tas over sentralnettstariffen eller statsbudsjettet?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.