KRAFT

– Kan ikke bare pøse på med ny kraft

Mona Sprenger
25. sep. 2009 - 12:18

– Vi kan ikke bare pøse på med ny fornybar kraft, sier konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard. Han mener at de politiske ambisjonene ikke lar seg forene med et marked i balanse.

– Ingen er tjent med at prisene går nedenunder, da blir det ingen utbygging. Kraftoverskuddet skyldes finanskrisen. Forbruket i Norden har gått ned og det bør påvirke ambisjonene for ny fornybar energi, sier konsernsjefen. Han synes dette er en vanskelig sak og ber politikerne være mer ydmyke.

– Alt henger sammen og det er på tide å være ydmyke for at dette er vanskelig.Uklart bilde

I valgkampen har mange politiske partier flagget høye fornybar mål. Samtidig har myndighetene startet samtaler om fornybar direktivet, som kan føre til at det kommer et EU-krav på 20-30 TWh ny fornybar kraft i Norge. Og allerede nå har vi et kraftoverskudd i Norden.

– Fornybardirektivet vil gjøre Norge, Sverige og Danmark til overskuddsland. Hvis vi ikke parallelt utvikler nettsiden, vil investeringene i fornybar energi stoppe opp, sier adm. direktør i Energibedriftenes landsforening (EBL), Steinar Bysveen. Han mener at bildet i dag er alt for uklart.

– Mens Sverige allerede har lagt sine planer, har vi ingen nasjonal oversikt over hvor mye kraft Norge vil trenge i framtiden. Usikkerheten er per i dag altfor stor, og det svekker mulighetene for å foreta investeringsbeslutninger. Vi har sagt oss villige til å produsere mer fornybar kraft, men ikke uten en nettuvikling som er god nok.Ond sirkel

Også NVE-direktør Agnar Aas er klar på overskuddssituasjonen vil bli en utfordring.

– Vi må videreutvikle nettet for å kunne ta hånd om ny elproduksjon. Det er en stor utfordring å få transportert fornybar el til de store forbruksområdene. Det er en kjempeutfordring for Norge, Norden og Europa, sier Aas. Han vil derimot ikke mene noe om politikernes fornybar mål. Det er en politisk beslutning.

– Får vi overproduksjon, må politikerne øke subsidiene for at det skal bli lønnsomt å investere. Dette vil få prisene til å synke ytterligere, og vi kommer inn i en ond sirkel, sier Lyse-sjefen Nygaard.Ingen kollaps

– Kraftbransjen er redd for å skyve inn veldig mye fornybart, fordi det kan presse prisen. Det er mulig at det kan skje, sier analytiker i Econ Pöyry, Ole Løfsne, som ikke har noe tro på at markedet vil kollapse.

– Men ekstreme år kan bli en utfordring, sier han, og understreker at eksportmuligheter er en nødvendighet for fornybar satsingen.

– Det må bygges kabler til utlandet, men verden er ikke statisk. Alt skjer ikke på en gang. Vi får lave krav til fornybarsatsingen til å begynne med, så vil kravene øke etter hvert. Og markedet vil justere seg, tror han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.