Tilgjengelig teknologi kan løse klimakrisen, ifølge Siemens. (Bilde: colourbox.com)
Hermann Requardt, leder av Siemens' teknologidivisjon. (Bilde: OK Helgesen)
Hermann Requardt, leder av Siemens' teknologidivisjon. (Bilde: OK Helgesen)

Kan gi 40 prosent CO2-kutt

  • Kraft

– Tilgjengelig teknologi kan i stor grad løse klimakrisen, sier Hermann Requardt, leder av Siemens' teknologidivisjon. Han mener at energieffektivisering er det viktigste tiltaket for å møte klimautfordringen. – Det er store muligheter for å effektivisere innen alle områder, fra energiproduksjon og distribusjon til forbruk, sier Requardt. Energi står for 26 milliarder tonn CO2-utslipp i året på verdensbasis.

Lønnsomt

I følge Siemensdirektøren kan optimalisering av kraftverk alene redusere verdens CO2-utslipp med 2,5 milliarder tonn. – På forbrukersiden er det også svært mye å hente. 19 prosent av energiforbruket i verden går til belysning. Hvis energisparende lyspærer hadde fått en markedsandel på 30 prosent, ville CO2-utslippene blitt redusert med 270 millioner tonn i året. Og ved å optimalisere bygninger med bedre isolasjon og avanserte klimakontrollsystemer kan utslippene reduseres med to milliarder tonn CO2, sier Requardt. Han understreker at dette dreier seg om økonomisk lønnsomme investeringer.

– Feil fokus

Requardt mener at det fokuseres for mye på framtidige teknologier. – Nye teknologier som for eksempel CO2-rensing og deponering blir viktige. Men man må ikke glemme de mulighetene vi allerede har tilgjengelig. Det er så utrolig mye å hente på energieffektivisering.

– Men vil ikke energieffektivisering bare gjøre mer energi tilgjengelig på markedet og dermed føre til at forbruket øker? – Det er selvsagt nødvendig at politikere legger føringer som sørger for at effektivitetsgevinsten ikke bare skaper lavere energipriser og økt forbruk, sier Requardt til Teknisk Ukeblad.