KRAFT

Kan gi 40 prosent CO2-kutt

Tilgjengelig teknologi kan løse klimakrisen, ifølge Siemens.
Tilgjengelig teknologi kan løse klimakrisen, ifølge Siemens.Bilde: colourbox.com
Ole K. Helgesen
9. juli 2007 - 08:00

– Tilgjengelig teknologi kan i stor grad løse klimakrisen, sier Hermann Requardt, leder av Siemens' teknologidivisjon. Han mener at energieffektivisering er det viktigste tiltaket for å møte klimautfordringen. – Det er store muligheter for å effektivisere innen alle områder, fra energiproduksjon og distribusjon til forbruk, sier Requardt. Energi står for 26 milliarder tonn CO2-utslipp i året på verdensbasis.Lønnsomt

I følge Siemensdirektøren kan optimalisering av kraftverk alene redusere verdens CO2-utslipp med 2,5 milliarder tonn. – På forbrukersiden er det også svært mye å hente. 19 prosent av energiforbruket i verden går til belysning. Hvis energisparende lyspærer hadde fått en markedsandel på 30 prosent, ville CO2-utslippene blitt redusert med 270 millioner tonn i året. Og ved å optimalisere bygninger med bedre isolasjon og avanserte klimakontrollsystemer kan utslippene reduseres med to milliarder tonn CO2, sier Requardt. Han understreker at dette dreier seg om økonomisk lønnsomme investeringer.– Feil fokus

Requardt mener at det fokuseres for mye på framtidige teknologier. – Nye teknologier som for eksempel CO2-rensing og deponering blir viktige. Men man må ikke glemme de mulighetene vi allerede har tilgjengelig. Det er så utrolig mye å hente på energieffektivisering.

– Men vil ikke energieffektivisering bare gjøre mer energi tilgjengelig på markedet og dermed føre til at forbruket øker? – Det er selvsagt nødvendig at politikere legger føringer som sørger for at effektivitetsgevinsten ikke bare skaper lavere energipriser og økt forbruk, sier Requardt til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.