IT

Kan gå til søksmål mot Google

Jon Bing tror ikke dommen i Oslo tingrett vil føre til at søkemotorene forsvinner.
Jon Bing tror ikke dommen i Oslo tingrett vil føre til at søkemotorene forsvinner. Bilde: Mona Strande
Stein Jarle Olsen
3. juni 2009 - 07:39

Selskapet Magenta News, som leverer lenker til artikler etter forespurte nøkkelord, ble forrige uke dømt til å betale 4,4 millioner til Mediebedriftenes klareringstjeneste for å ha krenket nettavisers opphavsrett.

Kopiering

Tingretten slo fast at tjenesten må klareres med rettighetshaverne, altså nettavisene, og at det derfor må betales vederlag.

Dommen slår fast at indeksering på nettet i praksis er det samme som kopiering.

– Enhver søkemotor, inkludert Google, må nødvendigvis fremstille eksemplarer for å kunne drive indeksering. Men det vil være i strid med alles interesser om man skulle forby Google, så her er vi i en situasjon der gjeldende rett er problematisk, sier Jon Bing, professor i rettsinformatikk, til Digi.

Vil anke

Magenta News-sjef Jørn Lyseggen er ikke enig i tingrettens konklusjon.

– Vi kopierer ikke innholdet, men analyserer det ved hjelp av våre algoritmer. Hvis du har publisert informasjon på nettet, så mener vi at du ikke kan nekte andre å analysere innholdet, sier han.

Lyseggen forbereder nå en anke.

– Helt ærlig vil jeg bli svært overrasket dersom vi ikke vinner frem. Det å lenke, det å bruke søkemotorteknologi er en viktig del av hvordan internett er bygget opp.

Trusler mot retten

Heller ikke Jon Bing tror søkemotorene blir forbudt.

– Det er snarere slik at truslene retter seg mot gjeldende rett. Her har vi en oppgave å sørge for at gjeldende rett kommer i overensstemmelse med de rettspolitiske vurderingene, altså det vi ønsker at gjeldende rett skal være, sier han.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.