KRAFT

Kan få to CO2-prosjekter

KREVER HANDLING: Regjeringen må sørge for at det blir etablert et større fagmiljø for CO2-rensing i Norge. - Markedet her i Kina er enormt, sier Bellonaleder Frederic Hauge.
KREVER HANDLING: Regjeringen må sørge for at det blir etablert et større fagmiljø for CO2-rensing i Norge. - Markedet her i Kina er enormt, sier Bellonaleder Frederic Hauge.Bilde: ESPEN LEIRSET

Toppsjefene i EU har gått inn for at det bør bygges 10-12 demonstrasjonsanlegg for CO 2-rensing.

Tidligere har Bellonas mann i Brüssel, Paal Frisvold, uttalt at Norge er heldige om vi får støtte til å rense ett av våre tre planlagte gasskraftverk. Tjeldbergodden har lenge vært favoritten.

Aker Kværner-plan

Men etter at Aker Kværner presenterte sine nye renseplaner for Kårstø, åpner Hauge for at Norge kan få to prosjekter.

– Norge er en olje- og gassnasjon, og det er kanskje åpninger for at Norge kan få et par av disse. Det er tre helt ulike prosjekter, og alle er spennende. Om Norge får støtte, avhenger av de andre søkerne, sier Hauge.Setter kriteriene

Bellona-lederen er sentral i utformingen av kriteriene for EUs CO 2-støtte. Han forteller at alle de norske kan ha muligheter til å oppfylle de kravene, men det er fremdeles et stykke igjen til kriteriene er nedfelt.

– Dette er en prosess som foregår i et høyt tempo. Hvis alt går i orden, vil de være ferdige om noen måneder. Hvis det blir kraftig debatt, vil det ta lengre tid, sier han.Renseplaner

Fredag lanserte Aker og Aker Kværner planer om å bygge et biokraftverk som fyres med flis og trevirke for å skaffe damp til selve renseprosessen.

Ved å rense CO 2 fra både gasskraftverket og biokraftverket fanges 16 prosent mer CO 2 enn det gasskraftverket produserer.

– Kårstø-prosjektet kan bli veldig spennende hvis det kombineres med et biokraftverk, sier Hauge.

Subsidier

De norske renseprosjektene på Mongstad kan bli rammet av EUs regler for statstøtte.

Men EU-kommisjonen har gitt klar beskjed om at reglene for statsstøtte bør endres, slik at ambisiøse planer for å få ned klimautslipp ikke blir veltet.

I dag tillater EUs regelverk statlig støtte til to områder: forskningsprosjekter og miljøprosjekter. Men regelverket er trolig for strengt for så stor statlig støtte som de norske renseprosjektene vil trenge.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.