BYGG

– Kan få problemer med anlegget

KAN SLITE: Silika gjør betongen både tettere og sterkere. Uten kan anleggene på Aukra få alvorlige problemer.
KAN SLITE: Silika gjør betongen både tettere og sterkere. Uten kan anleggene på Aukra få alvorlige problemer. Bilde: Anders J. Steensen
Ole K. Helgesen, Truls TunmoOle K. Helgesen, Truls Tunmo
3. mars 2011 - 10:42

Dette sier Odd E. Gjørv, professor ved Institutt for konstruksjonsteknikk ved NTNU.

Eksperter Teknisk Ukeblad har snakket med sier at silika er viktig for å redusere korrosjon på armeringsjern i betong. Sjefsforsker ved SINTEF Byggforsk AS, Harald Justnes, sier at silika gjør at det tar lengre tid før aggressive salter når armeringen i betongkonstruksjoner.

– To egenskaper

– Silika har to egenskaper. Fysisk har stoffet en partikkelpakking som gjør betongen tettere siden silikapartiklene er 100 ganger mindre enn sementpartiklene. Det hindrer eller forsinker dermed salter å trenge inn til armeringen i betong. Kjemisk reagerer sement med vann – det lages et bindemiddel (CSH) og kalsiumhydroksid. Sammen med kalsiumhydroksid danner silika mer bindemiddel slik at betongen både blir tettere og sterkere, forklarer Justnes.

– Minimumskrav kan ikke etterprøves

Odd E. Gjørv.
Odd E. Gjørv sier at bestandighet av betongkonstruksjoner i marine miljøer ikke bare avhenger av spesifiserte bestandighetskrav men også av selve utførelsen av de aktuelle betongarbeider.

Det var derfor Norsk Havneingeniørforening allerede i 2004 introduserte nye anbefalinger og prosjekteringsregler for å oppnå en bedre og mer kontrollert bestandighet av nye havnekonstruksjoner i betong.

Norsk betongstandard angir bare noen aktuelle minimumskrav til betongens bestandighet som ikke lar seg etterprøve og kontrollere i løpet av byggeperioden.

Kan gi alvorlige bestandighetsproblemer

– Omfattende erfaringer viser at de bestandighetsproblemer som ofte oppstår etter noen år kan tilbakeføres til mangelfull kvalitetskontroll og spesielle avvik i byggeperioden. Hvis det på Aukra også er benyttet betongkvaliteter uten bruk av silikastøv, vil dette også kunne by på alvorlige bestandighetsproblemer på sikt, sier Gjørv.

– For de nye betongkonstruksjonene både på Sjursøya og på Tjuvholmen hvor Havneingeniørforeningens prosjekteringsregler ble benyttet, var det meget viktig for byggherren å motta en dokumentasjon på samsvar med spesifiserte bestandighetskrav før konstruksjonene formelt ble overtatt fra entreprenøren, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.