MOBIL

Kan doble kapasiteten i mobilnettet

Forskere har kommet opp med en metode som kan gi dobbelt så høy kapasitet i mobilnettet som i dag.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. sep. 2011 - 13:47

Dersom du for eksempel skal laste opp en video til YouTube og samtidig laste ned musikk fra Spotify med mobilen din krever dette at den snakker med basestasjonen på to kanaler. Det vil i praksis si at det er to separate radiokanaler åpne samtidig.

Slik trådløs radiokommunikasjon fungerer er det bare et visst antall kanaler tilgjengelig i et frekvensspekter. Dermed er det også et begrenset antall telefoner som kan kommunisere med en basestasjon samtidig.

Last opp og ned samtidig

Forkere ved Rice University i Texas har nå kommet opp med en metode å doble dette antallet, ved å få mobilen din til å både laste opp og ned data over samme kanal samtidig. Resultatet skal bli at en basestasjon kan håndtere dobbelt så mange oppkoblinger som i dag. Dette kan igjen føre til at det trengs færre basestasjoner i tettbygde strøk med mange brukere.

Metoden innebærer bruk av såkalt full duplex, altså toveiskommunikasjon samtidig over én enkelt kanal.

Forskerne har utviklet en metode som angivelig skal være mulig å rulle ut til eksisterende basestasjoner. Det eneste som kreves er en programvareoppgradering og en ny antenne.

Mobiltelefoner skal kunne gjøre det samme med en programvareoppgradering.

To antenner

Enkelt forklart skal det samme signalet sendes ut med to anenner, men den ene antennen plukker opp signalet fra den andre. Programvare kan deretter filtrere ut signalet telefonen selv sender og signalet basestasjonen sender. Det samme skjer i motsatt ende.

Det er foreløpig ikke utviklet noen standard for denne teknologien, men dersom operatører, produsenter og nettverksutstyrsleverandører fatter interesse for Rice-forskernes teknologi kan det tenkes at den vil dukke opp i nye mobilnett.

I en pressemelding sier Ashutosh Sabharwal, professor ved Rice, at han regner med at teknologien vil dukke opp med 4,5G eller 5G-nett om noen år.

Kilde: Pressemelding

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.