MOBIL

Kan disse knuse iPad 2?

Her er alt du trenger å vite om Samsung Galaxy Tab-familien.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. sep. 2011 - 13:13

Samsung lanserte sin første Android-tablet Galaxy Tab P1000 i fjor høst. Denne tableten høstet både applaus og kritikk. Den var liten nok til å få plass i lomma, men var samtidig lite annet enn en forvokst mobiltelefon.

Da Google introduserte Android 3.0 Honeycomb i januar i år kom et virkelig alternativ til Apples iOS, og en mulighet til å lage Android-tableter som var mer enn digre mobiltelefoner.

Flere produsenter har grepet muligheten, og Motorola Xoom var det første produktet som ble lansert med det nye operativsytemet. Siden den gangen har en rekke andre produsenter hevet seg på Honeycomb-bølgen, inkludert Asus, LG og Sony.

Samsung har fått mye oppmerksomhet for sine Honeycomb-tableter Galaxy Tab 10.1, Tab 8.9 og senest Tab 7.7. Oppmerksomheten har ikke blitt mindre av at Apple har pusset sine advokater på Samsung for å få dem stoppet.

Samsung har etterhvert laget en aldri så liten portefølje med tableter.

Men hva er egentlig forskjellen på de nyeste modellene?En sammenligning av størrelsen på de tre tabletene. Fra venstre: Galaxy Tab 10.1, Galaxy Tab 8.9, Galaxy Tab 7.7.

Forskjeller og likheter

De forskjellige Galaxy Tab-enhetene er i utgangspunktet ikke så ulike. De kjører Android, har samme skjermoppløsning og stort sett de samme funksjonene.

I hovedsak kan vi si at det først og fremst er skjermstørrelsen som skiller dem.

Men under panseret er det også en del forskjeller. Og her begynner det faktisk å bli litt tåkete. De fulle spesifikasjonene på Galaxy Tab 8.9 og Galaxy Tab 7.7 er nemlig ikke helt avklart, og det finnes informasjon om forskjellig maskinvare.

Videre har Samsung nylig lansert en noe oppgradert versjon av Galaxy Tab 8.9 som har fått prosessor på 1,5 Ghz. Da Samsung opprinnelig presenterte denne tableten skulle den komme med prosessor på 1 GHz. Nøyaktig hva som kommer i butikk er faktisk ikke helt sikkert.

Spesifikasjoner

Med tanke på at en del av spesifikasjonene er noe uavklarte på Galaxy Tab 8.9 og 7.7 skal ikke spesifikasjonstabellen over leses som helt avgjort.

Vi har likevel samlet sammen det vi vet og sammenlignet med iPad 2, som er den klare markedslederen i tablet-verdenen. Vi ser at Samsung rent spesifikasjonsmessig slår Apple på mange punkter. Legg merke til at alle Samsungs tableter er tynnere enn iPad 2, og har høyere skjermoppløsning.

Tokjerneprosessor

Alle tabletene har tokjerneprosessor. Tab 10.1 bruker den velkjente Tegra 2-systembrikken som står i blant annet Asus Eee Pad Transformer og LG Optimus 2X.

Det er foreløpig ikke helt avklart hvilken systembrikke som står i Tab 8.9 annet enn at den er laget av Qualcomm.

Tab 7.7 er bare oppgitt å ha en 1,4 GHz tokjerneprosessor, men det antas at det kan være snakk om Samsungs egne Exynos 4210-brikke som driver Galaxy S II.

Galaxy Tab 7.7 har for øvrig den mest interessante skjermen av de nye tabletene. Med Super-AMOLED Plus har den samme skjermtype som Galaxy S II. På mobiltelefoner er dette i våre øyne den beste skjermen som kan oppdrives, og vi er spente på å se hvordan den fungerer på en tablet.

Vi har ført opp Samsung Galaxy Tab 8.9 med LTE. Dette vil si at den støtter NetComs 4G-nett, og dermed kan laste ned data i hastigheter på opp mot 80 Mbps. Det er imidlertid ikke helt avgjort at den skal komme til Norge. Dette avhenger av om operatørene, altså NetCom, ønsker å ta den inn.

Det som er sikkert er at når Galaxy Tab 8.9 kommer i salg denne måneden er det versjonen uten LTE som dukker opp.I denne størrelsessammenligningen har vi lagt inn iPad 2 over Tab 8.9 i midten.

Honeycomb

Alle Samsungs tableter kjører Android Honeycomb, og Tab 8.9 og Tab 7.7 kjører siste versjon, altså Android 3.2. Foreløpig kjører Tab 10.1 Android 3.1, men en oppgradering er ventet.

Honeycomb er altså den tabletvennlige utgaven av Android. Dette fungerer i prinsippet akkurat som Android for telefoner, men brukergrensesnittet er annerledes.Skjermskudd fra Galaxy Tab 10.1.

Det er ikke noen fysiske taster på fremsiden av tabletene som kjører Honeycomb. I stedet er det ikoner for hjem, tilbake, meny og programveksling nederst på skjermen. Dersom du kjører en app laget for Honeycomb vil eventuelle menyvalg vises på toppen av skjermen.

Google har lagt informasjon om batteristatus, signalstyrke og varsler i nederste høyre hjørne av skjermen. Ved å trykke her får du opp en liste over alle varsler. Denne menyen fungerer som nedtrekksmenyen på Android-telefoner.

Forskjellene mellom Apples iOS og Honeycomb er mange. De største rent bruksmessig er at Honeycomb-tableter har widgeter på startskjermen, mens iPad kun har app-ikoner her. 

Android-tableter har videre støtte for Flash i nettleseren, slik at du kan vise en hel del nettsider og annet innhold som rett og slett ikke er tilgjengelig på iPad. 

LES OGSÅ: Slik er Android 3.0 Honeycomb

Tilgjengelighet og priser

Galaxy Tab 10.1: Er i salg nå, koster fra omtrent 3700 kroner for versjoenn med 16 GB minne. Versjonen med 64 GB minne koster rundt 6500 kroner.

Galaxy Tab 8.9: Kommer i salg i september. Vil koste fra 3700 kroner. Kommer med 16 GB minne og i versjon med og uten 3G.

Galaxy Tab 7.7: Kommer i salg over nyttår. Prisen er ikke kjent.

Apple iPad 2: Er i salg nå, koster fra 3900 for versjonen med 16 GB til 6500 kroner for versjonen med 64 GB og 3G.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.