NETTARKIV

Kan dele forsvar med svenskene

Trond Gram
22. apr. 2008 - 14:45

Svenske JAS Gripen og amerikanske Lockheed Martin konkurrerer om å levere kampfly til det norske forsvaret. 28. april leverer de sine tilbud. Tirsdag denne uken diskuterte svenske og norske forsvarstopper muligheten for et nærmere forsvarsamarbeid. Kampfly ble ikke nevnt med et eneste ord.

En fersk studie konkluderer med at mulighetene for et bredt forsvarsamarbeid mellom Sverige, Norge og eventuelt Finland er gode. Blant annet fordi norsk og svensk forsvar i hovedsak er innrettet i forhold til de samme typer oppgaver, ambisjoner og forsvarskonsept.Kan kjøpe ubåter sammen

Felles anskaffelser er noe av det man ser på i forbindelse med en såkalt fullintegrert norsk-svensk styrkeproduksjon. Blant det som nevnes er felles anskaffelse av ubåter.

Da Kobben-klassen ble utfaset på begynnelsen av 2000-tallet ble det fellesnordiske ubåtprosjektet Viking forkastet av Forsvaret. Nå har Norge seks tyskproduserte ubåter av Ula-klassen, men nok en gang snakkes det løst om å anskaffe ubåter sammen med et nordisk land.

Det er store penger å spare på norsk-svensk forsvarssamarbeid. Driftskostnadene kan i løpet av 20 år utgjøre hele forsvarsbudsjettet, dersom dagens bevilgninger videreføres, ambisjonsnivået og strukturen opprettholdes.Store penger å spare

- Vi ser en mulighet på transportflysiden. Neste generasjons ubåter er også et åpenbart område å for samarbeid, sier brigader Atle Bastiansen, som har stått bak studien sammen med sin svenske kollega överste Stefan Gustafsson.

Norge vedtok i fjor å kjøpe inn fire nye C-130J transportfly fra Lockheed Martin. I Sverige skal de oppdatere sine åtte fly med elektronikk og avionikk fra Boeing. Studien viser at flyene er så «systemulike» at full integrasjon ikke er mulig på kort sikt. Likevel foreslås et tett samarbeid. Blant annet anbefaler utredningen at de to landene ser på en felles baseløsning for flytypen.

Studien viser at Norge kan spare 120 millioner kroner på å foreta en felles midtlivsoppdatering av stridsvogner og stormpanservogner. Dersom samarbeidet økes til å omfatte utvikling, anskaffelse, drift og avvikling er det et besparingspotensial på rundt 800 millioner svenske kroner for begge land.- Det er åpenbart at her ligger det store muligheter for et utvidet og fordypet industrielt samarbeid. Industrien i de to landene vil spille en viktig rolle i den videre moderniseringen av landenes forsvar, sier Bastiansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.