ARKIVNYHETER

Kan bygge igjen

TRYGT: Dataingeniør Tore Bergnes i Åknes-Tafjord Beredskap IKS på toppen av Åkneset der det er montert avansert teknologisk utstyr som skal kunne varsle et ras fra Åkneset flere dager i forveien. Nå kan folk igjen bygge i området, mener regjeringen.
TRYGT: Dataingeniør Tore Bergnes i Åknes-Tafjord Beredskap IKS på toppen av Åkneset der det er montert avansert teknologisk utstyr som skal kunne varsle et ras fra Åkneset flere dager i forveien. Nå kan folk igjen bygge i området, mener regjeringen. Bilde: Scanpix
8. juni 2009 - 10:50

Regjeringen ønsker å oppheve byggeforbudet i rasfarlige områder når sikkerheten for innbyggerne er godt nok ivaretatt gjennom varslingssystemer.

Det betyr at det mangeårige byggeforbudet langs Storfjorden på Sunnmøre, som er truet av en flodbølge dersom det går et ras fra Åkneset, snart kan oppheves.

Forsvarlig å bygge

Regjeringen sendte mandag ut et høringsnotat med frist til 10. august. I Åknes/Tafjord-området er varslingssystemene nå på plass. Med enkelte unntak mener regjeringen derfor at det er forsvarlig å åpne for bygging langs Storfjorden igjen.

Høringsnotatet gjelder endringer i en teknisk forskrift knyttet til Sikkerhet mot naturpåkjenninger, som skred, flom, sjø og vind. Endringen i forskriften åpner for at bygging kan tillates i enkelte fareområder når skadehendelsen kan ligge langt fram i tid og kravet til personsikkerhet er ivaretatt.

Bygninger kan ikke flyttes på når det varsles om ras. Forslaget fra regjeringen vil øke risikoen for materielle skader. En lemping av regelverket vil kunne føre til at naturskadepremien øker for alle forsikringstakere i hele landet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.