NETTARKIV

Kan brødfø dobbelt så mange

Det kan bli mat nok til alle dersom vi gjør genmodifiserte planter tilgjengelig for utviklingslandene. Tidligere direktør i Verdensbanken Robert L. Thompson er optimist på vegne av jordens befolkning.

Han har da lagt inn at befolkningen er 50 prosent større, slik den er ventet å bli i 2050, og at kjøpekraften har økt slik at folk kan kjøpe 50 prosent mer mat.

- Jeg er overbevist om at det vil bli nok mat, sa han i et møte om den globale matvareproduksjon og sikrere mat i Polyteknisk Forening i forrige uke. Thompson er pensjonert direktør fra Verdensbankens avdeling for landbruksutvikling og handelspolitikk.

Målet mener han kan bli nådd uten å måtte rydde skog og øke jordbruksarealet. Isteden kan jorda brukes mer effektivt. Bøndene i utviklingslandene er mye mindre effektive enn i industrilandene, ifølge Thompson. Genmodifiserte planter vil øke næringsinnholdet og øke produktiviteten.

Thompson rettet kraftig kritikk mot industrilandene som ikke åpner for import av matvarer fra utviklingslandene. Det blir dobbelt ille med subsidier til eget landbruk og proteksjonisme mot

utviklingslandene. Samtidig skjer utviklingen av genmodifiserte planter av private selskaper i de rike landene. De skal ha avkastning på investeringene.

Thompson mener myndighetene i industrilandene må satse på offentlig landbruksforskning - ellers vil den fattige del av verden aldri kunne betale dyre genmodifiserte planter

- Det vil være umoralsk å frata utviklingslandene nytten av ny teknologi, sier han.

Claude R. Olsen

Les mer fra innleggene og debatten på www. polyteknisk.no

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.