IT

Kan bli tvunget til nye nettadresser

UTENFOR: Staten anbefaler at hele offentlig sektor må forberede seg på det nye adressesystemet for at folk og bedrifter ikke skal bli stående utenfor offentlige digitale tjenester.
UTENFOR: Staten anbefaler at hele offentlig sektor må forberede seg på det nye adressesystemet for at folk og bedrifter ikke skal bli stående utenfor offentlige digitale tjenester. Bilde: Colourbox
Espen Zachariassen
27. mai 2011 - 13:58

Staten har siden i høst jobbet med å finne en løsning på utfordringen med at internett er i ferd med å gå tom for adresser.

I fagterminologiske ordelag handler det om et skifte fra det dagens adressesystem IPv4 til det nye IPv6.

Les mer her: Fritt frem for terrorister og overgripereDobbelt opp

Ansvaret ligger hos Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), som i et høringsnotat anbefaler at alle nye offentlige it-anskaffelser av utstyr, programvare og tjenester har støtte for IPv6.

Du kan lese hele forslaget her .

Målet er å få offentlige virksomheter til å anskaffe utstyr som kan benyttes både med IPv4 og IPv6 og at offentlige elektroniske tjenester kan benyttes med begge systemer.Adgang for alle

– Det gamle systemet IPv4 vil være i funksjon i mellom 10 og 15 år til, så vårt utstyr og tjenester må takle begge adressesystemer i en lang overgangsperiode, sier seniorrådgiver Endre Grøtnes hos Difi.

– Statens egne systemer greier seg godt med de IPv4-adressene som er tilgjengelige i overskuelig fremtiod. Her handler det om å legge til rette for innbyggere og bedrifter som benytter IPv6, sier Grøtnes til Teknisk Ukeblad.Kan bli tvang

– Hvorfor ikke et pålegg om å ta i bruk det nye adressesystemet?

– Vi satser på at en overgang vil gå raskere hvis vi kommer med en anbefaling om å starte med én gang og ikke tar den mer langsomme prosessen med å utarbeide en forskrift, svarer rådgiveren.

I høringsutkastet er Difi imidlertid klar på at IPv6 må bli en obligatorisk standard hvis det ikke fører frem med en frivillig linje.Suspekte leveranser

Grøtnes tror ikke offentlig sektor vil få problemer med å kjøre et dobbeltløp de neste årene, siden det aller meste av utstyr, som routere og pc-er er klargjort for begge adressesystemer.

– Men for å være sikker på ikke å få susepekte leveranser fra noen, anbefaler vi at innkjøperne krever støtte for begge protokollene, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.