IT

– Kan bli som i Tyskland

MANGE SPØRSMÅL: IKT-Norge og Hallstein Bjercke mener Høyres og Arbeiderpartiets DLD-enighet har mange løse tråder.
MANGE SPØRSMÅL: IKT-Norge og Hallstein Bjercke mener Høyres og Arbeiderpartiets DLD-enighet har mange løse tråder. Bilde: Espen Zachariassen
Leif Hamnes
28. mars 2011 - 14:49

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge frykter en dyr, dårlig og vanskelig gjennomførbar implementering av Datalagringsdirektivet (DLD) i Norge.

– Denne avtalen gir oss flere spørsmål enn svar, sier Hallstein Bjercke, direktør for myndighetskontakt i IKT-Norge

Les om avtalen her: Trafikkdata skal lagres i seks måneder

– Vage formuleringer

Kravet om kryptering av databaser, lukket lagring, autorisering av personell og krav til sporbarhet er alle vagt formulert i avtalen, mener Bjercke.

Les avtaleteksten i sin helhet her.

– Kravene minner om de den Tyske forfatningsdomstolen satte i Tyskland, som der har ført til at implementeringen har stoppet helt opp, sier han.

Les også: – Tysk dom må få konsekvenser for Norge

Dersom disse punktene tolkes strengt, vil det være tilnærmet umulig å implementere denne versjonen av DLD i Norge, mener Bjercke.

– Det vil også bli svært vanskelig å drifte et telekomnett i Norge. Vi kan risikere at selskapene må operere med doble databaser, noe som vil øke kostnadene – men ikke sikkerheten, sier han.

Symbolpolitikk

Bjercke mener håndteringen tyder på at man har vært mer opptatt av symboler enn å sørge for treffsikker og effektiv sikring av datalagringen.

– En samlet næring har sagt at vi ikke ønsker datalagringsdirektivet. Vårt viktigste krav i høringen var at Norge må avvente EUs evaluering av datalagringsdirektivet før implementeringen behandles i Stortinget. Dette punktet har Høyre og Ap glatt oversett, til tross for lovnader om det motsatte for kort tid tilbake, sier han.

Les også: Her er TUs datalagringsdirektiv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.