ARBEIDSLIV

Kan bli sikrere

26. sep. 2001 - 07:15

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har offentliggjort to grundige analyser av bygningstrukturer og materialvalg med hensyn til blant annet brannsikkerhet.

Vanntåke

Professorene Oral Buyukozturk og Franz-Josef Ulm hevder blant annet at slokking med vanntåke kunne vært effektivt i World Trade Center 11. september. Spørsmålet er hva byggherrer vil bære av investering i forhold til sannsynlig risiko.

De hevder dessuten at tårnene var konstruert for å tåle massekreftene fra et stort, innstyrtende passasjerfly, men ikke for å tåle langvarig hydrokarbonbrann.

– Vi så dette klart på TV, sier professor Ulm.

– Tårnene sto lenge etter at det smalt, så lenge at mange tusen av leietakerne i de nedre etasjene kom seg ut, men når brannen over treffstedet nådde 800 grader celsius og fortsatte, myknet stålet.

Enorm belastning

Professor Eduardo Kausel sier at etterhvert som de øvre etasjene ble varmepåkjent, myknet konstruksjonen og den øvre delen falt ned.

– Den fallende bygningsmassen utgjorde for store laster for de nedre bærebjelkene, ti ganger større enn beregnet, slik at også disse ga etter.

Er dagens skyskrapere er tilstrekkelig sikre? Her svarer professor Kausel at de ikke er sikret mot brann forårsaket av massive mengder flydrivstoff. Angående etter-sikring svarer professor Jerome J. Connor:

– Ettersikring er svært kostbart og er ikke særlig logisk økonomisk sett; katastrofefaren for en bygning i et land som inneholder tusenvis av dem, er matematisk sett minimal. Dessuten kunne terrorister enkelt øke den belastning man har ettersikret seg mot. Beregninger viser videre at en bygning som er helt sikret mot denne type angrep, skulle bli festningsliknende; vi måtte leve i terrorsikrede fort.

– Det man bør gjøre, er å sørge for bedre brannsikring materialteknisk sett, bedre overrisling a la vanntåke, bedre brannvarslings- og slokkekapasitet, og ikke minst bedre rømningsveier. Dette siste er et punkt som bør studeres meget nøye: Man må bygge langt flere rømningsveier som er langt bedre beskyttet, som har langt større kapasitet, sier professor Connor.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.