NETTARKIV

Kampen om klimaet

1. mars 2001 - 16:06

La det med en gang være sagt: Det er flott at det fremkommer artikler og programmer som ikke nødvendigvis støtter opp om drivhuseffekten, men snarer tvert om antyder sterkt at det er andre faktorer som teller. Ja, faktorer så sterke at drivhuseffekt bestående av CO2 og metan ikke har noen vesentlig betydning i det hele tatt.

De som så programmet kan undres om vi nå skal avblåse CO2-debatten og konsentrere oss om hvorledes man kan unngå de katastrofer som ligger foran oss. Men først må vi bli enige om det har noen hensikt å krisemaksimere klimaendringene som er menneskeskapt. Det betyr ikke at vi skal begynne å brenne opp alt fossilt brensel i en fart, men kanskje ha et litt annet syn på problemene som dette forårsaker, ikke minst på lang sikt. Med andre ord hva våre etterkommere vil si. Debatten har i altfor lang tid blitt drevet av de rettroende som, uten unntak, forteller omverdenen at den rette lære er: Utslipp av CO2 samt metan forandrer klimaet. Det siste virker rett og slett komisk. Metan er en gass som finnes i naturen der organisk materiale forråtner under mangel på oksygen. Hva planteetende dyr og mennesker slipper ut i stille stunder, er en kjent sak, men ikke særlig omdiskutert. Men hvis metan skulle ha innflytelse på været, må vi avlive halve menneskeheten. Dette er tull.

Hvis vi går tilbake til NRK- programmet, var de to danske forskernes største problem å bli tatt alvorlig. På mange måter minner dette om middelalderens kjettere. Forskjellen er at man den gang regelrett avlivet dem som ikke var rettroende, så enkelt er det ikke i dag. Vi ser nå konturene av at solforskning må komme på banen på likefot med klimaforskning. Hvis det virkelig er slik at solen er den skyldige, må vi forsøke å finne ut hva dette innebærer og hvilke mottiltak som kan treffes.

I dag er det nemlig slik at hver gang det inntreffer en værkatastrofe, kommer all slags forståsegpåere og forteller at dette er drivhuseffekten forårsaket av CO2 og metan. Og så lenge vi ikke kan bortforklare problemet, er slikt god latin. Men hvis det er solen som driver temperaturen i været, må helt andre tiltak settes i gang istedenfor å kjempe mot gasskraftverk og lignende. Mitt forslag er at der må bevilges langt mer penger til solforskning enn det som er tilfelle i dag. I forskningsmiljøene kjempes det i dag om hver krone, og de etablerte miljøene har mye større sjanse å få full pott enn en outsider som kommer inn med en teori som ikke er husren. Dette bør man se nærmere på.

En liten digresjon til slutt: I det omtalte programmet ble det hevdet at lufttemperaturen i de nedre luftlag ikke hadde steget de siste par tiår. De påståtte temperaturøkningen kunne forklares ved at mange av målestasjonene sto for nært menneskelig aktivitet som selv avga varme. Noe å tenke på?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.