BYGG

Kampen mot varmetap i vinduer

Joachim Seehusen
8. jan. 2007 - 08:09

Det er flere veier frem til vinduer med en U-verdi på 1,2.

Ifølge Sivert Uvsløkk ved Sintef Byggforsk er den enkleste måten å bruke tre lag glass med lavemisjonsbelegg og gass mellom glassene.

Ramme

Skal man beholde tolags glass, må karm og ramme isoleres. Enten med polyuretanskum eller med ekstrudert polystyrenskum.

Trelags glass tar dagslys og vil bli lite brukt, spesielt i tettbygde bystrøk der regelverket for lys i noen tilfeller kan føre til redusert byggehøyde om trelags vinduer blir montert.Vekt

For isolerte tolags vinduer er hovedutfordringen belastningen på karm og ramme. Isolert karm og ramme er ikke uvanlig i Tyskland, men der brukes mest innadslående vinduer.

I det norske markedet er hele 91 prosent utadslående vinduer. Da vil innfestingen av hengsler og beslag bli vanskelig på grunn av isolasjonen.

Isolasjon

Det gir høy vekt, og stor belastning vil falle på limfugene samtidig som selve isolasjonssjiktet må tåle vekten. Treprofilene i et vindu består av flere lameller som er limt sammen.

I et isolert vindu må en av disse erstattes med isolasjon. Isolert karm og ramme kan produseres av tre, metall eller plast. En rekke bedrifter selger ferdig isolerte profiler i metall og plast. Noen norske bedrifter er, etter hva Teknisk Ukeblad erfarer, i ferd med å utvikle egne profiler.

Liten verdi – stor forskjell

– Det er virkelig ufornuftig av myndighetene å sette kravet til 1,2. Det blir altfor dyrt. Det ville vært langt mer fornuftig å sette kravet til 1,3. Den vesle forskjellen på 0,1 er veldig viktig, hevder Leif Hofseth, daglig leder hos H-produkter i Ålesund, en av de to som kan levere slike vinduer.

Ved å bruke trelags glass kan hvem som helst lage vinduer med en U-verdi på 1,3. – Skal man ned til 1,2, kommer man ikke utenom isolert ramme og karm. Små distriktsbedrifter som ikke er med i en gruppering, vil få trøbbel, sier Hofseth.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.