OLJE OG GASS

– Kampen mot oljeutslippet «så godt som over»

SLUTT: - Det ser ut til at ka mpen for å stoppe oljen fra å strømme ut i Mexicogolfen er så godt som over, sa Obama mandag.
SLUTT: - Det ser ut til at ka mpen for å stoppe oljen fra å strømme ut i Mexicogolfen er så godt som over, sa Obama mandag. Bilde: Reuters
10. aug. 2010 - 07:14

Ifølge Obama er det gode nyheter at sementen som er sprøytet ned i den ødelagte BP-brønnen, har tørket og ser ut til å holde oljen tilbake.

– Fortsatt gjenstår noe arbeid med avlastningsbrønnene, men det ser ut til at kampen for å stoppe oljen fra å strømme ut i Mexicogolfen er så godt som over, sa Obama mandag.

Ifølge sjefen for de amerikanske myndighetenes håndtering av utslippet, admiral Thad Allen, er de siste få meterne av avlastingsbrønnene trolig ferdige i løpet av uka. Da kan brønnen endelig stenges for godt.

– Plomberingssuksess

Energiselskapet BP kom samtidig med nye oppdateringer fra den godt over tre måneder lange kampen for å sette en stopper for oljeutslippet.

De gode nyhetene fra BP er at den såkalte static kill-prosessen ser ut til å virke. Arbeidet med å plombere oljebrønnen har foregått i flere trinn, og et av de første kritiske punktene var å se om sementen som ble sprøytet inn i brønnen klarte å holde oljen tilbake.

Ifølge BP viser testene at sementpluggen holder.

Utgiftene vokser

De dårlige nyhetene for BP, er imidlertid at selskapets utgifter i forbindelse med utslippet fortsetter å vokse.

Så langt har selskapet brukt 6,1 milliarder dollar i arbeidet med få kontroll over utslippet. Beløpet, som tilsvarer 36,4 milliarder kroner, er brukt på opprydning, boring av avlastningsbrønner, den såkalte static kill-prosessen, og overføringer til amerikanske lokale og føderale myndigheter.

Beløpet er likevel bare en brøkdel av de 32,2 milliarder dollarene – nesten 200 milliarder kroner – som selskapet regner med å må ut med totalt.

Depositumsfond

I juli leverte BP tall som viste et tap på nesten 100 milliarder kroner i andre kvartal, det største i selskapets historie.

Mandag gjorde BP det første innskuddet i fondet som selskapet har forpliktet seg til å opprette, som sikkerhet for at selskapet ikke skal løpe fra framtidige erstatningskrav etter utslippet.

Ifølge amerikanske myndigheter har de blitt enige med BP om å opprette et depositumsfond på 120 milliarder kroner, og BP satte mandag inn de første 18. Erstatningskrav

Oljeutslippet i Mexicogolfen er ifølge amerikanske forskere er det største utilsiktede oljeutslippet til havs i historien, men det strides likevel om hvor store miljøskader utslippet har medført.

For fiske- og turistnæringen langs USAs sørkyst er uansett tre måneder med inntekter preget av oljesølets mørke skygge, og det er ventet et ras av erstatningssøksmål i det amerikanerne allerede omtaler som århundrets rettsprosess.

USAs myndigheter insisterer også fortsatt på at BP skal betale en «stor økonomisk bot» etter katastrofen, men det er uklart om selskapet også blir stilt overfor et strafferettslig ansvar. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.