Kampen mot de usynlige kriminelle

Stadig mer informasjon strømmer rundt i skyen og på nettet. Mange i automatiseringsbransjen er vant til lukkete og sikre systemer. De har ikke tatt utfordringene med sikkerhet inn over seg.

Marie Moe, forsker Sintef innen systemutvikling og sikkerhet, og programleder for NFAs Cyber Security
Marie Moe, forsker Sintef innen systemutvikling og sikkerhet, og programleder for NFAs Cyber Security
22. apr. 2016 - 07:00

– Vi ser hvordan IT og automatisering knyttes sammen. Systemer som tidligere var lukket er nå åpne for flere typer angrep. Det er noe automatiseringbransjen må ta inn over seg, sier Marie Moe, forsker på Sintef innen systemutvikling og sikkerhet.

Cyber Security

Moe leder programkommiteen for NFA-konferansen Cyber Security som arrangeres i Oslo 25. og 26. mai. Hun sier at denne sårbarheten er noe nytt for mange av de som jobber med automatisering.

– Mitt inntrykk er at de store selskapene har god kontroll. De mindre selskapene som ikke har egen IT-avdeling har nok behov for mer kunnskap.

I en rapport fra Norsk senter for informasjonssikring, Norsis, i 2015 heter det at nærmere 90 prosent av norske virksomheter er lett tilgjengelige mål som ligger utenfor den beskyttelse myndighetene har etablert for kritisk infrastruktur.

Les også: Norsk industri undervurderer truslene mot datasikkerhet

Fremveksten av tingenes internett skaper en ny arena også for kriminelle, som de kommer til å utnytte.Foto: Bertrand Bechard.
Fremveksten av tingenes internett skaper en ny arena også for kriminelle, som de kommer til å utnytte.Foto: Bertrand Bechard.

400 til 500 mrd dollar

Amerikanske Forbes skrev i oktober i fjor at cyberangrep koster amerikanske selskap mellom 400 og 500 mrd dollar hver år (3500 til 4400 mrd kroner), og da er kun de rapporterte angrepene tatt med.

En av de store utfordringene er at dette er en usynlig trussel som er lett å overse. På forrige Cyber Security anslår Moe at det var 70 deltakere. Hun håper nå på 100 deltakere fra Norge og utlandet.

– Vi har gode norske eksperter, men det er et lite miljø. Vi har vært heldige som har fått med en rekke gode utenlandske foredragsholdere, avslutter Moe.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.