DATATELE

Kampen mot dataenergisløsing

GRØNT DATASENTER: IT-industrien føler som andre industrier presset fra myndigheter og miljøbevegelser for å få kontroll med energiforbruket. Flere IT-konsern har store programmer på dette området.
GRØNT DATASENTER: IT-industrien føler som andre industrier presset fra myndigheter og miljøbevegelser for å få kontroll med energiforbruket. Flere IT-konsern har store programmer på dette området.
17. sep. 2007 - 07:00

En av de viktigste kampene i IT-verdenen er kampen mot strømforbruket.

Verre og verre

Selv om framskrittene kommer på løpende bånd, er resultatet negativt.

Økningen i datakraft og lagring mer enn oppveier for forbedringene i ytelse per watt. I dag bruker datasentrene i Europa mellom 1 og 1,2 prosent av landenes strømproduksjon, og det blir verre etter hvert som stadig flere selskaper fyller på med utstyr på IT-rommet.

Seks ganger større om få år

Ifølge dataanalyseselskapet IDC vil mengden av data som gjøres tilgjengelig online i 2010 være seks ganger større enn i dag, og alt dette skal lagres og behandles.

Hewlett Packard tror ikke det vil være mulig å designe seg ut av denne knipa, men det er mulig å gjøre mye for å bremse økningen i kraftforbruk. Da må problemet angripes i begge ender; både der energien forbrukes og der all varmen skal fjernes så ikke utstyret «koker over».



Flytt ansvaret

– Kanskje det viktigste en bedrift kan gjøre for å få kontroll med energiforbruket på IT-siden er å la IT-sjefen få ansvaret for strømregningen. Det viser seg at opptil 80 prosent av IT-sjefer ikke har noen formening om strømforbruket. Det er andre som betaler likevel, sier Paul Perez, viseadm. direktør for skalerbar datasenter-infrastruktur i HP.



Smart kjøling

Paradokset er at det trengs mer energi til å kjøle datasentre enn til å drive utstyret i dem. Nordiske land er litt bedre stilt her enn gjennomsnittet i Europa på grunn av lavere utetemperaturer, men kjøling er likevel et enormt energisluk.

Det er ingen enkel oppgave å sørge for at et moderne datasenter har riktig temperatur. De siste ti årene er krafttettheten økt med en faktor på 5, og det krever tilsvarende større kjølekapasitet. I rekker av skap smekkfulle av disker og servere kan det lett oppstå soner som blir for varme, og da er det vanlige svaret å sette inn mer kjølekapasitet.

Konsentrert kulde

– Vi kan ikke fortsette å bruke energi på denne måten. Vi må sørge for å kjøle der det trengs og ikke teppebombe datasenteret med kald luft. Det blir for kostbart, sier Perez.

HPs løsning er å utstyre datasenteret med smart kjøling. Det er et program som henter termisk informasjon fra en rekke sensorer som er fordelt i rommet og på IT-utstyret og som kan styre kjøleutstyret.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Slik smart kjøling har vist seg å kunne senke energiforbruket mellom 20 og 45 prosent i forhold til tradisjonell kjøling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.