DATATELE

Kampen mot dataenergisløsing

GRØNT DATASENTER: IT-industrien føler som andre industrier presset fra myndigheter og miljøbevegelser for å få kontroll med energiforbruket. Flere IT-konsern har store programmer på dette området.
GRØNT DATASENTER: IT-industrien føler som andre industrier presset fra myndigheter og miljøbevegelser for å få kontroll med energiforbruket. Flere IT-konsern har store programmer på dette området.
17. sep. 2007 - 07:00

En av de viktigste kampene i IT-verdenen er kampen mot strømforbruket.

Verre og verre

Selv om framskrittene kommer på løpende bånd, er resultatet negativt.

Økningen i datakraft og lagring mer enn oppveier for forbedringene i ytelse per watt. I dag bruker datasentrene i Europa mellom 1 og 1,2 prosent av landenes strømproduksjon, og det blir verre etter hvert som stadig flere selskaper fyller på med utstyr på IT-rommet.

Seks ganger større om få år

Ifølge dataanalyseselskapet IDC vil mengden av data som gjøres tilgjengelig online i 2010 være seks ganger større enn i dag, og alt dette skal lagres og behandles.

Hewlett Packard tror ikke det vil være mulig å designe seg ut av denne knipa, men det er mulig å gjøre mye for å bremse økningen i kraftforbruk. Da må problemet angripes i begge ender; både der energien forbrukes og der all varmen skal fjernes så ikke utstyret «koker over».Flytt ansvaret

– Kanskje det viktigste en bedrift kan gjøre for å få kontroll med energiforbruket på IT-siden er å la IT-sjefen få ansvaret for strømregningen. Det viser seg at opptil 80 prosent av IT-sjefer ikke har noen formening om strømforbruket. Det er andre som betaler likevel, sier Paul Perez, viseadm. direktør for skalerbar datasenter-infrastruktur i HP.Smart kjøling

Paradokset er at det trengs mer energi til å kjøle datasentre enn til å drive utstyret i dem. Nordiske land er litt bedre stilt her enn gjennomsnittet i Europa på grunn av lavere utetemperaturer, men kjøling er likevel et enormt energisluk.

Det er ingen enkel oppgave å sørge for at et moderne datasenter har riktig temperatur. De siste ti årene er krafttettheten økt med en faktor på 5, og det krever tilsvarende større kjølekapasitet. I rekker av skap smekkfulle av disker og servere kan det lett oppstå soner som blir for varme, og da er det vanlige svaret å sette inn mer kjølekapasitet.

Konsentrert kulde

– Vi kan ikke fortsette å bruke energi på denne måten. Vi må sørge for å kjøle der det trengs og ikke teppebombe datasenteret med kald luft. Det blir for kostbart, sier Perez.

HPs løsning er å utstyre datasenteret med smart kjøling. Det er et program som henter termisk informasjon fra en rekke sensorer som er fordelt i rommet og på IT-utstyret og som kan styre kjøleutstyret.

Slik smart kjøling har vist seg å kunne senke energiforbruket mellom 20 og 45 prosent i forhold til tradisjonell kjøling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.