Kamp om flisa

OPP I RØYK: Disse flishaugene skal bli sponplater, men fremover blir det hard kamp om dette biproduktet fra skog. (Bilde: Forestia)
STORFORBRUKER: Forestia på Braskereidfoss i Hedmark er storforbrukere av flis til produksjon av sponplater. Nå jobber ledelsen hardt med å skaffe nødvendige leveranser. (Bilde: Forestia)
Forestia mener det bør plantes skog som er ment for bioenergi. (Bilde: Freephoto)
  • Industri

Sponplateprodusenten Forestia på Braskereidfoss i Hedmark jobber hardt for å sikre virketilgangen av flis fremover.

Bioenergiindustrien gjør at trelastindustrien har flere potensielle kjøpere av biprodukter enn tidligere.

Råstoff til bioenergiproduksjon er i ferd med å bli et internasjonalt produkt. Det kjøpes og selges på tvers av landegrensene, sier administrerende direktør i Forestia, Bjarne Fluto.

Langsiktige avtaler

Langsiktige avtaler om virkeforsyning gjør at produksjonen av sponplater går som normalt nå.

Men Fluto innrømmer at konkurransen om å skaffe seg biprodukter fra trevirke utenom de langsiktige avtalene, er hardnet til.

– Ja, konkurransen er hard. Vi arbeider i mange retninger for å sikre virketilgangen for fullt i 2007 og videre fremover. Vi har et lavere lagerinnhold enn normalt av flis fordi vi bygget ned lageret for et år siden for å redusere kapitalbindingen. Derfor kan situasjonen i vinter bli noe vanskeligere enn normalt, sier Fluto.

Egen skog

Han er svært kritisk til at biprodukter fra trevirke blir brukt til bioenergi.

Fluto sier at det blir meningsløst å brenne opp industrielt anvendbart råstoff slik det gjøres i dag før det har gått gjennom verdikjeden. Han mener at det bør brukes til for eksempel sponplater som igjen skal brukes som innredningsprodukter i hus og bygninger.

- Deretter kan det resirkuleres og først da bør det resirkulerte materialet gå til energiformål. Dessuten bør det fremover plantes skog som utelukkende er ment for å brennes, sier Bjarne Fluto.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå