INDUSTRI

Kamp om flisa

Truls Tunmo
5. okt. 2006 - 08:04

Sponplateprodusenten Forestia på Braskereidfoss i Hedmark jobber hardt for å sikre virketilgangen av flis fremover.

Bioenergiindustrien gjør at trelastindustrien har flere potensielle kjøpere av biprodukter enn tidligere.

Råstoff til bioenergiproduksjon er i ferd med å bli et internasjonalt produkt. Det kjøpes og selges på tvers av landegrensene, sier administrerende direktør i Forestia, Bjarne Fluto.Langsiktige avtaler

Langsiktige avtaler om virkeforsyning gjør at produksjonen av sponplater går som normalt nå.

Men Fluto innrømmer at konkurransen om å skaffe seg biprodukter fra trevirke utenom de langsiktige avtalene, er hardnet til.

– Ja, konkurransen er hard. Vi arbeider i mange retninger for å sikre virketilgangen for fullt i 2007 og videre fremover. Vi har et lavere lagerinnhold enn normalt av flis fordi vi bygget ned lageret for et år siden for å redusere kapitalbindingen. Derfor kan situasjonen i vinter bli noe vanskeligere enn normalt, sier Fluto.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Egen skog

Han er svært kritisk til at biprodukter fra trevirke blir brukt til bioenergi.

Fluto sier at det blir meningsløst å brenne opp industrielt anvendbart råstoff slik det gjøres i dag før det har gått gjennom verdikjeden. Han mener at det bør brukes til for eksempel sponplater som igjen skal brukes som innredningsprodukter i hus og bygninger.

- Deretter kan det resirkuleres og først da bør det resirkulerte materialet gå til energiformål. Dessuten bør det fremover plantes skog som utelukkende er ment for å brennes, sier Bjarne Fluto.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.