IT

Kamp om digitale TV-frekvenser

7. apr. 2008 - 18:48
Vis mer

Arbeidsgruppen som Samferdsel- og Kultur og Kirkedepartementet departementet har nedsatt for å se på den digitale dividende har levert sin rapport.

Den digitale dividende er de frekvensene som frigjøres når det analoge bakkenettet for fjernsyn legges ned og som ikke allerede er delt ut i konsesjonen til NTV, Norges Televisjon.

Ledig fra 2010

I 2010 vil det analoge nettet slukkes og NTV vil starte arbeidet med å etablere det landsdekkende bakkenettet basert på de siste to av til sammen 5 MUX-er - multipleksere.

I frekvensområdet over og under NTVs konsesjon, som strekker deg fra 470 til 790 MHz er det plass til rundt 2,5 ekstra MUX. Kringkasterne ønsker naturlig nok at så mye av frekvensområdet som mulig brukes til TV for å kunne konkurrere med satellitt og kabel.

Mobile muligheter

EU har anbefalt at de høyeste frekvensene i bånd 5, mellom 790 og 862 MHz, settes av til mobil multimedia.

I rapporten fra arbeidsgruppen blir det ikke anbefalt å gi de ledige frekvensene til kringkasting, men å utlyse frekvensene teknologi- og tjenestenøytralt.

Inviterer til kamp

Samtidig anbefaler arbeidsgruppen at den sendes ut til høring for å få et bredere beslutningsgrunnlag.

—Ved å lyse ut frekvensene teknologinøytralt vil vi se hvilken del av markedet som er villig til å investere mest for å få dem og det er vel en god indikasjon på at de har tenkt å utnytte dem til etterspurte tjenester. Det kan bli TV eller andre tjenester, sier seksjonssjef i Post- og teletilsynet, Aslaug Hagestad Nag, som har vært sekretær i arbeidsgruppen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.