OLJE OG GASS

Kamp om å kontrollere rør

29. jan. 2008 - 07:09

I dag er det AGR som lanserer sin AGR Neptune – et egenutviklet system for inspeksjon av undersjøiske rørledninger som kan spare olje- og gasselskapene for gigantsummer.

– Dette er et gjennombrudd. Neptune representerer et paradigmeskifte for denne type operasjoner, sier forretningssjef Gunnar Hilsen i AGR Field Operations.

Flere om beinet

Samtidig finnes det konkurrenter, faktisk ikke langt unna: Teknologien bak AGR Neptune har mye til felles med et overvåkingssystem utviklet i Trondheim.

Sensorlinks Ultramonit, som ble lansert rett før jul , benytter seg også av ultralydskanner som ved hjelp av ROV festes på utsiden av rørledningen.

Etter det TU.no kjenner til, vil ytterligere minst ett tilsvarende inspeksjonssystem komme på markedet i løpet av 2008. En av de store fordelene med slike systemer er at kontrollen utføres uten inngrep der produksjonen må stenges ned.

En tredel av prisen

Neptune Subsea Inspection system kan festes til en hvilken som helst ROV (fjernstyrt undervannsfarkost) og bruker ultralyd til å inspisere brønner og rørledninger for korrosjon og svake sveiser helt ned til 6.000 meters dyp. Neptune sender opp høyoppløselige bilder i sanntid.

– Da vi startet prosjektet for to år siden var det spesielt tre mål vi satte oss: Neptune skal gi HMS-gevinst ved at den erstatter en del dykkeaktiviteter. Selve inspeksjonskvaliteten vil heves betraktelig og flere av lekkasjene vi har sett de siste årene kan unngås. Dessuten gir det kunden økonomisk gevinst. Neptune kan sjøsettes rett fra plattformene med deres vanlige inspeksjons-ROV. Og med en gang vi tar båten ut av bildet, reduseres kostnadene med to tredeler, sier direktør Paul Cooper i AGR Pipe Tech.

Demonstrasjoner

Neptune blir demonstrert for operatører og presse ved Pipe Techs hovedkvarter utenfor Bergen i dag.

Cooper beskriver systemet nå som et startpunkt for videre utvikling etter at de først har bevist markedet at teknologien takler operasjon og krevende inspeksjoner.

– Målet nå er at Neptune blir tatt i bruk til operatørselskapenes faste inspeksjonsprogrammer i tillegg til ad hoc-oppdrag, sier Cooper.

– For oss er dette veien inn i nye markeder. Vi har allerede flere interesserte kunder i både USA og Australia i tillegg til Nordsjøbassenget, selvsagt, supplerer Gunnar Hilsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.