IKT

Kamp for kabel

Erik Tandberg
20. nov. 2002 - 11:27

Internasjonale storbrukere av Kongsberg Satellite Service´s bakkestasjon for polarbanesatellitter på Svalbard, SvalSat - i første omgang USA´s Nasa og Noaa (National Oceanic and Atmospheric Administration) - ønsker større kapasitet og lavere pris for overføringen av nedleste data.

Fordelen av å kunne kontakte satellitter i polare baner på alle deres daglige 14 omløp kan bli redusert hvis dataforbindelsen med fastlandet ikke er konkurransedyktig.

Krav til pålitelighet og hurtighet vil være spesielt stort når det nye amerikanske sivile/militære værsatellitt-systemet Npoess (National Polar Orbiting Environmental Satellite System) begynner å gjøre seg gjeldende fra 2005, og Kongsberg Satellite Services har reist spørsmålet om legging av fiberoptisk kabel mellom øygruppen og fastlandet.

Telenor har i første omgang - ut fra kost/nytte-betraktninger - konkludert med at det ikke vil være regningssvarende å legge kabel.

For å styrke SvalSats posisjon f.eks. i konkurranse med den amerikanske McMurdo stasjonen kan det derfor hende at Norsk Romsenter vil ta på seg leggingen - med finansiell støtte fra Nasa og Noaa.

Norsk Romsenter eier halvparten av Kongsberg Satellite Services.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.