T2

Kamera for Blu-ray

Hitachi legger alle egg i Blu-ray-kurven med ny HD-opptaker som lagrer rett på små Blu-ray-discer. Kamaerat bruker en 8 cm BD med 7,5 GB kapasitet og koster 18 euro. - Prisen faller raskt, sier Roland Fritch i Hitachi.
Hitachi legger alle egg i Blu-ray-kurven med ny HD-opptaker som lagrer rett på små Blu-ray-discer. Kamaerat bruker en 8 cm BD med 7,5 GB kapasitet og koster 18 euro. - Prisen faller raskt, sier Roland Fritch i Hitachi. Bilde: Odd R.- Valmot

Berlin: Japanske Hitachi lanserer verdens første videokamera som tar opp direkte på små 8 cm Blu-ray disker.

Selskapet var de første som kastet ut kassetten og gikk direkte på harddisk for åtte år siden.

Setter fart i salget

Året etter kom de med opptak på DVD og nå er det HD-kvalitet på blålaser som skal lokke forbrukerne både til nye videokameraer og selvfølgelig få fart på salget av Blu-ray plattformen.

Det nye kameraet bruker en nyutviklet 5,3 MP CMOS sensor som lager opptak i full 1980 ganger 1080 (1080i).

Rødt og blått

Kameraet her to lasere, en rød og en blå som gjør at det også kan brukes til vanlige DVD-er.

I tillegg til optiske plater har det også en liten harddisk. All elektronikken i kameraet gjør opptak, prosessering og lagring i dette formatet uten noen form for nedskalering.

Firedobling

I Japan er hele 41 prosent av markedet nå HD-kamera. I Europa er HD-kameramarkedet på magre 4 prosent, men er ventet å stige til 17 i løpet av to år.

— Selv om folk tar opp på harddisker så ender det meste opp på en eller annen form for optisk disk likevel. Derfor tror vi det er lurt å kunne ta opp direkte på Blu-ray. Dessuten er dette en svært billig måte å lagre data på. En 8 cm BD med 7,5 GB kapasitet koster 18 euro. Men prisen faller raskt, sier Roland Fritch i Hitachi.

Konverterer

Platen har plass til en time opptak og harddisken fire timer. Brukerne kan ta opp på disken og brenne det de ønsker til platen.

Hitachi er pinlig klar over at ikke alle har en spiller hjemme ennå, så de kan også konvertere opptakene til standard video og brenne dem ut som vanlig DVD.

Kameraet kommer også i en litt billigere modell uten harddisk. En framtidig utvikling vil sannsynligvis introdusere tolags plater med den dobbelte kapasiteten

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.