NYHETER

Kalibrering av høyt kaliber

Pronova Biopharma i Sandefjord har bygget sitt eget kalibreringslaboratorium for mengdemålere.

Automatiker Martin Terjesen (t.v.), Jan Rickard Martinsen og Andreas Johansen har vært sentrale i automatiseringen av Pronova Biopharmas egen målerigg for kalibrering av mengdemålere.
Automatiker Martin Terjesen (t.v.), Jan Rickard Martinsen og Andreas Johansen har vært sentrale i automatiseringen av Pronova Biopharmas egen målerigg for kalibrering av mengdemålere.
8. jan. 2013 - 08:22
Vis mer

Selskapet er nå selvforsynt med kalibreringstjenester for prosessinstrumenter. Det er særlig trykk-, temperatur-, vakuum- og mengdemålinger som legemiddelsprodusenten trenger regelmessig kontroll av.

 

Fra smått til flott

 

Det siste tilskuddet på stammen er en egenbygd mengdemålerrigg, som håndterer instrumenter fra DN 4 til DN 80. Den håndterer supersmå mengder fra 29 kg til heftige 63 tonn i timen. Pronova har gått grundig til verks, og fått en praktfull lab. Den er huset i en container på 20 fot, og er vinterisolert.

 

På veggene henger overganger, tilkoplingsutstyr og pakninger for alle relevante mengdemålere, sirlig plassert, helt i tråd med den japanske 5S-metoden for ”ordning och reda”.

- Vi visste hva vi ville ha, forteller Roger Næss til Automatisering. Han er vedlikeholdsplanlegger og leder for elektro- og automatiseringsavdelingen.

 

Ingen nybegynner

For Pronova har litt erfaring på området. Det er faktisk den tredje mengdemålerriggen Sandefjordsbedriften er involvert i.

- Vi bidro til spesifikasjon av Endress+Hausers mobile flowrigg, som vi har benyttet i utstrakt grad fram til nå, sier Næss.

- I tillegg bidro vi da vårt danske søsterselskap bygget sin rigg. Men vårt anlegg kan håndtere større mengder, og er integrert med både kontrollsystemet og vedlikeholdsdatabasen, Emerson DeltaV og AMS.

 

Kontrollerte rammebetingelser

 

 

 

Det nye laboratoriet består av en vanntank på 1000 liter, med oppvarmingsmuligheter og temperaturmåling, som selvsagt er integrert i styringen. Vannet pumpes rundt med frekvensstyrte pumper, som rampes opp og ned på en kontrollert måte. Riggen har tre Endress+Hauser Coriolis-mastermetere i ulike størrelser, avhengig av mengden som skal kjøres.

- Nøyaktigheten på mastermeterne er bedre enn 0,15 prosent, og de blir sendt til produsenten en gang årlig for kalibrering og kontroll, forklarer Næss.

 

Selvgående system

 

Andreas Johansen og Jan Rickard Martinsen, som har vært ansvarlig for design, dokumentasjon, automatisering og innkjøp til riggen, har satt inn en måler for å demonstrere herligheten. Martinsen knapper inn relevante parametre på skjermen, som er koplet til en dedikert DeltaV kontroller i laboratoriet.

- Systemet regner selv ut verdier for kjøring av riggen, og logger all relevant informasjon, sier Martinsen.

- Det produserer også kalibreringssertifikat, helt automatisk, og eksporterer nøkkeldata til vedlikeholdsdatabasen.

 

Bruker samme signalgrensesnitt

 

Utsnitt av den komplette samlingen med tilkoplingsutstyr i mengdemålerriggen.
Utsnitt av den komplette samlingen med tilkoplingsutstyr i mengdemålerriggen.
 

 

Martinsen trekker fram at målerne i den nye riggen kan tilkoples kontrolleren med samme grensesnitt som de i anlegget.

- Nå kan vi kople til Fieldbus Foundation direkte, alternativt 4 til 20 mA, slik at måleoppsettet blir identisk, sier han.

- I tillegg har DeltaV versjonskontroll, som også logger når en måler blir tatt ut av drift og blir satt inn igjen.

 

31 målere på 4 dager

 

Kalibreringslaboratoriet har absolutt bestått svenneprøven. Nylig kjørte Pronova gjennom 31 mengdemålere på 4 dager. Da var det mange i sving, og kranbanen i taket som håndterer de tyngste målerne på 125 kg fikk også svingt seg.

- Vi var to personer i riggen, og fire personer demonterte og monterte målere i anlegget, sier Johansen.

- Selv om det bare tar en time i selve måleriggen per instrument, tar hele operasjonen rundt fire timer. Det inkluderer decommissioning, demontering, kalibrering, dokumentasjon, montering og recommissioning i anlegget. Han legger til at papirarbeidet er ekstra viktig for Pronova som legemiddelprosent.

 

Øker fleksibiliteten

 

Vidar Klavenes har stått for elektrodelen i den nye mengdemålingsriggen.
Vidar Klavenes har stått for elektrodelen i den nye mengdemålingsriggen.
 

 

Roger Næss forteller at kalibreringsriggen gir selskapet ekstra fleksibilitet. Han trekker fram det tverrfaglige, interne samarbeidet som ligger bak byggingen.

- Store deler av organisasjonen har deltatt. Vi har hatt bidrag fra mekanisk, elektro, automatisering, prosesskontroll, kvalitet og prosjekt, sier han stolt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.