NETTARKIV

Kald sveising

@notis:Svenske ESAB har i samarbeid med The Welding Institute i Storbritannia (TWI), utviklet maskiner for friksjonsrotasjons-sveising (FSW). TWI utviklet denne formen for FSW allerede i 1991 og tok patent samme år, men det har tatt lang tid å tilvirke kommersielle maskiner for denne sveisemetoden. Verdens første av typen kom i 1996 og ble kjøpt av Hydro Marine Aluminium i Haugesund. FSW brukes for eksempel på aluminiumslegeringer, men forsøkes utviklet også for bruk i blant annet bløtt stål og titan.

FSW bruker en sylinder med en probe som roteres inn mellom sveiseelementene. De er festet slik at de ikke tvinges fra hverandre under prosessen. Friksjonsvarme oppstår mellom sveiseverktøyet og sveisematerialet, som blir bløtere uten at det når sitt smeltepunkt. Det plastiske materialet tvinges fra forsiden til baksiden av proben, og verktøyets anleggsflate og probe smir elementene sammen.

@Mellomtittel:Sveis uten varme

@artikkel:Sammen med det israelske selskapet Pulsar har ESAB utviklet kommersielle maskiner for magnetisk pulssveising (MPW), en metode som ligner på eksplosiv sveising. Det meste av utviklingen har dreid seg om sveising av rørformede elementer, ikke nødvendigvis sirkulære, som settes inn i en spole. Den høye utladningsstrømmen gjennom spolen skaper et sterkt magnetfelt som tvinger de to rørformene sammen. Alt dette skjer i løpet av 10-100 mikrosekund uten varmeutvikling. Metoden brukes like gjerne til sveising av for eksempel aluminium til kobber som til stål, og sammenføyningen er like sterk som det svakeste materialet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.