KLIMA

Kald start på desember med rekordkulden fra november

Etter den kaldeste november siden 2010 fortsatte sprengkulden inn i desember. Det skjer fordi de kalde, polare luftmassene har bredt seg over hele landet.

Snøkanoner produserer snø i sprengkulda i lysløypa ved golfbanen i Drøbak søndag.
Snøkanoner produserer snø i sprengkulda i lysløypa ved golfbanen i Drøbak søndag. Foto: Hans O. Torgersen
3. des. 2023 - 17:50

Månedsrapporten fra Meteorologisk institutt forteller at gjennomsnittstemperaturen for hele landet i høstmåneden november var 3,5 grader lavere enn normalt.

Kulda fortsetter i vintermåneden desember, og det skyldes vinden fra øst.

– Når vi har en værsituasjon som nå med kjølige, polare luftmasser som har bredt seg ut over hele landet, så blir det kaldt. Det er ikke hver desember vi har en så kjølig periode, men senest i fjor hadde vi det, med 10–11 minusgrader 14.–15. desember, sier vakthavende statsmeteorolog Martin Granerød.

Desember 2022 var den kaldeste desembermåneden siden 2012, ifølge Meteorologisk institutt.

Minus 32,7 natt til søndag

Folldal og Tynset i Østerdalen i Innlandet var natt til søndag kaldest i landet med minus 32,7 grader. Til og med der kan de få noen timer med «bare» rundt ti minus et stykke ut i neste uke.

– Det var absolutt kaldt i natt, sier Granerød.

Spørsmålet mange skientusiaster stiller seg, er om det kommer noe mildvær som vil ødelegge for det gode skiføret som har kommet som følge av kulda. I lavlandet på Østlandet, der det ikke har kommet mye snø, har frivillige produsert kunstsnø.

– I første om gang ser det ut som at det kommer til å holde seg kaldt i alle fall til onsdag, kanskje også torsdag og fredag, men det er en tendens til stigende temperatur utover uka, sier meteorologen.

Lavtrykk truer

Som så ofte før, er det imidlertid noen lavtrykk som truer ute i havet.

– De lavtrykkene som ligger vest for oss har hatt retning inn mot kontinentet, så det ser som at det vil kunne bli lavtrykksaktivitet i Nordsjøen, sier statsmeteorologen.

Spørsmålet da blir om høytrykket i øst klarer å holde stand med kuldegradene sine, eller om lavtrykket klarer å presse inn varmere luft.

– Tendensen er uansett at det kommer til å gå fra veldig kaldt, som vi har hatt nå, til vanlig vintervær med noen minusgrader. Det er mulighet for noe snø fra onsdag kveld, men det kan flytte på seg noen timer, forteller Granerød.

Snøen kan komme på Sørlandet, Østlandet, Troms og Finnmark. Vestlandet og Midt-Norge ser ut til å slippe mer snø i denne omgang, ifølge statsmeteorologen.

Usikkert om det blir røde tall

Med nedbøren stiger også temperaturen, men det er usikkert om det vil gå over til røde tall på skalaen.

– Så lenge vindreningen holder seg på nordøst, er det veldig gunstig for om vi beholder den kalde luften og om nedbøren som kommer faller som snø, sier meteorologen.

På Sørlandet og i Rogaland, samt kyststrekningene nordover, kan temperaturen uansett nærme seg pluss.

Det er ikke noe dramatisk eller farlig vær å se i prognosene til meteorologene, men utenfor kysten av Vest-Finnmark kan det danne seg et lite polart lavtrykk med snøbyger, men ikke noe kraftig vind.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.