IKT

Kaffen er fortsatt varm

Denne uken er 22.000 av dem i San Francisco på den årlige happeningen JavaOne.

Programmeringsspråket Sun Microsystems lanserte for seks år siden er blitt en global bevegelse med nye anvendelser hver dag. Men etter medieoppstyret de første årene er det blitt mindre blest om Java det siste året. Så labert at Suns toppsjef Ed Zander klagde over for lite omtale i forhold til utbredelsen. Kunne det ha noe med at Java nå blir tatt for gitt og at det er blitt kjedelig?

Kjedelig er det langt fra for den ene prosenten av verdens 2,5 millioner Java-utviklere som er i San Francisco denne uken. De kan velge mellom over 500 sesjoner i fem dager fra tidlig om morgenen til seint på kveld. Og for å utfylle bildet er det 350 utstillere å besøke.

Som Suns sjefsforsker John Gage sa det: "Dette er en stor utdanningsbevegelse".

Han vet at å være global betyr å gå utover den engelskspråklige verden. Innledningsforedragene blir derfor oversatt til mandarin, japansk og spansk. Kina er det heteste ekspansjonsområde for tiden. Sun har nylig åpnet et utviklingssenter for Java i Beijing.

Mobil neste

Java har fått en solid posisjon i servermarkedet med J2EE (Java 2 Platform Enterprise Edition), men har i mindre grad kommet inn på PC'ene med J2SE (Java 2 Platform Standard Edition). Den viktigste satsingen i morgendagens mobile arbeidsplass er likevel J2ME (Java 2 Platform Micro Edition).

Alle de store mobiltelefonleverandørene har kastet seg på Java, samt mange større mobiloperatører. I USA er det Sprint PCS, Cingular og Nextel. Både amerikanske Motorola og japanske Kyocera demonstrerte mobiltelefoner programmert med Java under åpningen. Nye anvendelser kan hentes ned fra nettet direkte til mobiltelefonen.

– J2ME blir standarden for mobile anvendelser, sier Richard Green, Vice president i Sun.

De kommende plattformene for Java blir enda mindre enn mobiltelefoner. Kredittkortselskapet Visa har fått utviklet et smartkort (bankkort) som er programmert i Java og som kommer på det amerikanske markedet i løpet av året.

Ex-Borland

Philippe Kahn, velkjent sjef for programvareselskapet Borland for en datagenerasjon siden, har også kastet seg på mobilbølgen med selskapet Lightsurf.

De har utviklet en komprimeringsalgoritme basert på Java som tillater overføring av fargebilder på dagens mobilnett (under 14 kbit/s). Dermed kan bilder sendes om vedlegg til meldinger mellom to mobiltelefoner eller fra en mobiltelefon til en PC via Internett.

Gospel

17.000 samlet i ett rom skaper praktiske problemer. Det tok en halvtime lenger enn beregnet å få folkene inn i den største hallen i Moscone-senteret i San Francisco. Så mange var påmeldt at arrangørene hadde plassert podiet midt i hallen med publikum på hver side og storskjermer både ved scenen og lenger bak i salen.

Java trekker altså langt flere enn Steve Jobs i Apple eller Larry Ellison i Oracle til tross for at Ed Zander har langt mindre karisma enn de to. Men Zander har også sitt budskap til menigheten.

– Vi må holde Internett åpent, sa Zander med klar adresse til Microsoft og deres .Net-initiativ.

Han oppfordret Java-utviklerne til å jobbe for at Java blir det foretrukne programmeringsspråket slik at Internett ikke styres av ett selskap, Microsoft.

Les mer om: