KRAFT

– Kabling gir utsettelse av Ørskog-Fardal

DÅRLIG SAMFUNNSØKONOMI: Kabling av deler av Ørskog-Fardal vil være dårlig samfunnsøkonomi og føre til utsettelser, advarer Statnett.
DÅRLIG SAMFUNNSØKONOMI: Kabling av deler av Ørskog-Fardal vil være dårlig samfunnsøkonomi og føre til utsettelser, advarer Statnett. Bilde: Stein Jarle Olsen
Øyvind LieØyvind Lie
6. apr. 2011 - 15:02

Statnett har i dag sendt søknad til Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) i forbindelse med Olje- og energidepartementets (OED) klagebehandling av Statnetts planlagte 420 kV-linje mellom Ørskog og Fardal.

Bakgrunnen er at OED i november ba Statnett om å ytterligere utrede og søke om et sjøkabelalternativ på strekningen mellom Ørskog og Store Standal (Ørsta) på Sunnmøre.

– For dyrt

Ifølge Statnett har utredningen av sjøkabelalternativet vist at alternativet vil være teknisk mulig, men gi en ekstrakostnad på om lag 2,4 milliarder i forhold til løsningen de har fått konsesjon for.

“Med denne kostnadsøkningen fremkommer tiltaket ikke som samfunnsøkonomisk lønnsomt når forventede nytteverdier legges til grunn”, skriver Statnett i en pressemelding.

Advarer mot utsettelse

Hvis Statnett tvinges til å bygge sjøkabel, vil det medføre en utsettelse på minst ett år.

– Statnett arbeider for å realisere luftledningsalternativet med 2015 som mål. Blir sjøkabel valgt forventes prosjektet å kunne idriftsettes tidligst i 2016. Men Statnett har likevel valgt å søke på dette alternativet slik at OED, berørte grunneiere og kommuner skal få et bredt grunnlag å ta en beslutning på, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett i pressemeldingen.

Prosjekter på vent

– Å få på plass en ny 420 kV-ledning mellom Ørskog på Sunnmøre og Fardal i Sogn og Fjordane er særdeles viktig for å få på plass en sikker forsyning av strøm til Midt-Norge og få realisert fornybarprosjektene som i dag ligger på vent i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre. Bare i Sogn og Fjordane ligger det over 100 prosjekter på vent hos NVE, og på Sunnmøre over 30, sier Borgen.

Les også: Ber om ekspressfart for kraftlinjer

Frykter ringvirkninger av mastevedtak

Trenger avklaring i høst

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.