ENERGI

Kabeldiagnose på dypt vann

Atle Abelsen
8. feb. 2006 - 08:00

Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden startet utviklingen av metoden, som har fått navnet Wirescan, etter interesse fra deltagerne i Halden Reactor Project.

De har et behov for å kunne diagnostisere kablene i kjernekraftverkene både i og utenfor i strålingsområder mens verket er i full gang.

Metoden har et like stort potensial i Nordsjøen og for nettselskaper med milevis av kabel nedgravd i jorda. Om to år kan produktet være klart for det norske og internasjonale markedet.

– Men vi så med en gang at teknologien har et potensial langt utenfor kjernekraftverket, sier forskningsdirektør Fridtjov Øwre på IFE i Halden.

Han tror at alle selskaper med kablet infrastruktur (ikke fiberoptikk) er interessert i teknologien.

– Metoden kan brukes på så vel signal- som kraftkabler, og kan fortelle oss om både kabelens generelle tilstand og hvor en eventuell feil er lokalisert.

– Nettselskaper og ikke minst aktører i Nordsjøen-virksomheten er svært aktuelle kunder for oss, sier daglig leder Arnfinn Tveit.

Han er til daglig tilknyttet ventureselskapet Procom Venture, som i dag eier 30 prosent av det nyetablerte selskapet Wirescan. IFE eier resten.

Hvit støy

Teknologien baserer seg på å sende hvit støy gjennom kabelen, og analysere responsen. Det høres enkelt ut, men algoritmene og analyseverktøyet som ligger til grunn er svært avansert.

– Vi har patentsøkt metoden i flere land. Det er ingen andre som har utviklet noe liknende system, så vidt vi kjenner til, sier Tveit.

Det neste halvåret vil bli brukt til å kapitalisere opp selskapet, og Tveit antyder at de kommer til å trenge rundt 10 millioner kroner i første fase.

De har nettopp fått tilsagn om støtte fra Forskningsrådets program for maksimal utnyttelse av petroleumsressursene, Petromaks.

Fra høsten 2006 skal de begynne å ansette folk. De ligger likevel ikke på latsiden, men vil fortsette å teste, verifisere og utvikle systemet på IFE helt fram til selskapet er i drift med egne ansatte.

– Det gjenstår fremdeles en del arbeid med analyseverktøyene. Vi skal dessuten utvikle et optimalt brukergrensesnitt, sier Tveit.

Han forteller at maskinvaren er hovedsakelig er standard hylleteknologi, og at utviklingen ligger i programvaren.

Planen er å ha et kommersielt produkt i markedet i 2008. Wirescan kommer antakelig til å ligge i Halden.

Etter etableringen er det naturlig at både Procom og IFE selger seg ned i selskapet, slik blant annet IFE har gjort ved tidligere knoppskytingsbedrifter.

Wirescans teknologi er like interesssant internasjonalt som i Norge, men det er for tidlig å si hvordan selskapet skal håndtere det internasjonale markedet mener Tveit.

Tester

Tveit viser til at det velrennomerte amerikanske forskningsinstituttet EPRI har testet metodikken, og konkludert med at den er velegnet for forholdene i amerikanske kraftverk.

Wirescan detekterte «med høy nøyaktighet» alle de innlagte feilene i EPRIs testkabler uten problemer.

Avdelingsleder Øyvind Berg hos IFE i Halden forteller at det er innenfor feildeteksjon de har kommet lengst.

– EPRIs tester dokumenterte at vår metode kan påvise isolasjonsfeil med en margin på 0.5 prosent av kabelens lengde. Dette er svært bra med en ikke-destruktiv metode, sier han.

Når det gjelder analyse av degraderingen av kabelens isolasjon og dermed levetiden, har IFE litt lenger vei å gå.

– I oljeindustrien er kablene mer utsatt for mekaniske feil enn i industrien, der degradering som følge av varme, kjemikalier og stråling er mer aktuelt. Derfor gjør vi våre markedsfremstøt overfor offshoreindustrien først.

– Lovende

Hydro er et av selskapene som har fulgt utviklingen av Wirescan. Seksjonsjef Sven Arne Kjølberg ved Hydro OE-Forskningsenter i Porsgrunn bekrefter at teknologien kan dekke et behov hos oljeselskapene, om den holder det den lover.

– Dette ser lovende ut. Om metoden virkelig kan sørge for langt bedre diagnose på kabelens tilstand enn konvensjonelle metoder, for eksempel ved bruk av meggere, og i tillegg kan brukes på et spenningssatt system, ser det lyst ut.

IFE samarbeider med blant anner KTH og Chalmers i Gøteborg om verifisering av teknologien, opp mot deres metoder som baserer seg på destruktiv testing.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.