ARBEIDSLIV

Kabelbrann tar liv

Brann i elektriske kabler koster årlig menneskeliv. Halogenfrie kabler kan forhindre dette.

Slike kabler inneholder ikke PVC i isolasjonen. Når PVC brenner utvikles saltsyregass som etser lungene ved innpusting.

I Tyskland er det brannutryking hvert annet minutt. 60.000 mennesker ble skadet i 2002 mens 600 mistet livet i branner.

Ifølge Norsk Brannvernforening er forholdstallene direkte overførbare til norske forhold.

Tyske myndigheter studert dødsårsakene nærmere. Lærdommen kommer andre land til gode.

Svært ofte skyldes en husbrann nemlig det elektriske anlegget. Og når dette er utført med kabler som er isolert med PVC, er det fare på ferde. Det hevder ingeniør Hartmut Birke i de tyske forsikringsselskapenes forbund.

- Det er ikke nødvendig å isolere elektriske kabler med så brannfarlige stoffer. I våre dager finnes gode alternativer, sier dr. Hermann Meisenheimer i kjemiselskapet Bayer Polymer AG. Han står bak utviklingen av en PVC-fri kabelisolasjon.

Alternativet er ifølge doktor Meisenheimer, en selvslokkende halogenfri spesialgummi - et elastomer som kalles Levapren. Og fordi denne isolasjonen ved en brann ikke utvikler saltsyregass slik PVC kan gjøre, vil den ikke på samme måte være skadelig når ulmebranner starter, hevder han.

Problemet har nemlig vært at det i en ulmebrann begynner å ose farlige gasser lenge før brannen i seg selv oppdages. Når brannfolkene har gjort sitt, kan brannstedet dessuten være infisert av dioksiner.

Problemet er stort: - I Tyskland skyldes minst hver tiende brann problemer med det elektriske anlegget, sier Hartmut Birke. T

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.