FORUM

"Kabel redder Svalbard"

Imidlertid må jeg tillate meg å påpeke en liten feilopplysing i innledningen: Med all respekt for Ole Petter Håkonsens innsats som teknisk direktør i Televerket og Telenor, må han nok overlate æren for etableringen av satellittsambandet til Svalbard i 1979 til daværende teknisk direktør Per Mortensen. Ole Petter Håkonsen var forskningssjef i Televerkets Forskningsinstitutt og var sterkt inne i saken fra den siden sammen med senere direktør for Statens Teleforvaltning, Roald Ekholdt. Undertegnede var telesjef på Svalbard i utbyggingsperioden 1978-81, så jeg satt nokså sentralt i prosessen.

Den som kanskje bør ha den største æren for satellittsambandet til Svalbard kom så tidlig som det gjorde, er antagelig daværedne sjefsingeniør John Ragnar Veastad. Forsøk med satellittkommunikasjon fra Svalbard over Tanum omkring 1976 hadde nemlig vist at det kunne fungere, til tross for den lave elevasjonen til geostasjonær satellitt, men at sambandet ikke holdt CCITTs spesifikasjoner for telefonsamband.

Da skar Veastad gjennom og fastslo at man her ikke måtte henge seg opp i CCITT-spesifikasjoner, når alternativt samband var kortbølgeradio, som man ikke engang kunne være sikker på var tilgjengelig.

Ha ellers takk for et leseverdig, fint blad.

Egil Reimers

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.