NETTARKIV

Juvfossen i drift

Knut StrømKnut StrømKnut StrømKnut Strøm
15. mai 2002 - 14:31

Opprinnelig skulle verket vært satt i drift ved årsskiftet, men på grunn av sveisefeil på turbintrommene fra den østeuropeiske underleverandørens side, måtte disse utbedres på GE Hydro sitt anlegg på Sørumsand. - Dette førte til noen måneders forsinkelse, men så ble da også resultatet godt, sier Johan Kåre Tenfjord i Tafjord Kraftproduksjon.

Juvfossen Kraftverk er det andre verket Tafjord Kraftproduksjon har satt i drift på mindre enn et halvår. Kraftstasjonen ligger i Stranda kommune på Sunnmøre og Selmer Skanska har hatt totalentreprisen. Det første, Stadheim kraftverk, ble satt i drift i slutten av november i fjor. Dette verket har omlag samme størrelse, og begge kraftverkene ble offisielt åpnet 27. april.

Stasjonen har en installasjon på to 35 MW Francis-turbiner som er levert av GE Hydro. Vannveien består av en ca. 400 meter lang tunnel med tverrsnitt på 16 kvadratmeter, og en nedgravd rørgate på ca. 700 meter, med diameter 1,2 meter. Fallet er på ca 172 meter, og slukeevnen 2x2,4 m3/sek.

Både Juvfossen og Stadheim er typiske elvekraftverk uten magasin. For å kunne kjøres optimalt er de utstyrt med to turbiner. I perioder med stor vannføring vil begge turbinene gå, mens den ene stanses når vannføringa er lav.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.