NATURVITENSKAP

Jupiter-mysterium

Oppdagelsen får forskerne til å klø seg i hodet: - Beliggenheten av røntgenstrålekilden tar på en effektiv måte livet av den nå gjeldende forklaringen på Jupiters røntgenutstråling, og vi er meget usikre på opprinnelsen, sier ved Southwest Research Institute.

Han er hovedforfatter av en artikkel om emnet i tidsskriftet Nature 28.02. Gladstone mener utgangspunktet for de ionene som produserer røntgenstrålene, må befinne seg vesentlig lenger unna Jupiter enn tidligere antatt.

Den sterkeste utstrålingen kommer fra en pulserende kilde som synes å ligge fast nær Jupiters nordlige magnetiske pol, for langt mot nord til å ha noen sammenheng med tunge, elektrisk ladede partikler fra nærheten av planetens vulkanske måne Io.

En mulig forklaring kan derfor være at de tunge ionene kommer med solvinden og fanges opp i de ytre områdene av Jupiters magnetfelt, for der å bli akselerert mot den magnetiske polen. Etter oppfangingen kan for øvrig ionene pendle frem og tilbake i en bevegelse som kan forklare pulseringen med en periode på 45 minutter.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.