OLJE OG GASS

Juletrær til 5,4 milliarder

Slik vil Pazflor-feltet se ut når FMC Technologies har bygget ut havbunnen.
Slik vil Pazflor-feltet se ut når FMC Technologies har bygget ut havbunnen. Bilde: FMC Technologies
Per Erlien Dalløkken
4. jan. 2008 - 13:18

FMC Technologies, med norsk base på Kongsberg, skal levere undervannssystemene til Totals Pazflor-prosjekt i Angola.

FMC skal blant annet levere 49 undervanns- ventiltrær, også kalt juletrær, og gigantkontrakten med franskmennene ble passende nok undertegnet rett før jul.

Ringvirkninger

– Rundt 70 prosent av kontraktsverdien blir satt ut i leveranser til omkringliggende industri. Ringvirkningene blir store, også her lokalt i Buskerud, Telemark og Vestfold, sier kommunikasjonssjef Lars Ole Bjørnsrud i FMC Kongsberg Subsea AS, som er FMC-konsernets norske avdeling.

– Det kommer nok en del pressemeldinger fra selskaper rundt oss de neste dagene om underleveranser de er tildelt, tror han.

Ansetter flere

Her til lands har FMC Technologies i dag 2.250 ansatte og innleide i arbeid. Det skal nå ansettes en del flere folk. Det følger en tidligere lagt ansettelsesplan og er en følge av at selskapet vokser.

Rundt 300 personer blir satt av til å følge Pazflor-prosjektet som starter nå og vil vare ut til 2011 når feltet starter oljeproduksjonen. I tillegg engasjerer oljeselskapet Total 30 personer som blir stasjonert hos FMC i Asker.

Bygger i Angola

Det aktuelle feltet ligger på 600-1.200 meters dyp på Blokk 17 ved Angola. Der skal FMC Technologies blant annet levere 49 undervannstrær og et tilsvarende antall brønnhodesystemer, tre dypvannsseparasjonssystemer, inkludert pumper og kontrollstyring og tre manifoldsystemer.

Alt av kontrollsystemer, elektronikk og halvparten av de såkalte juletrærne skal produseres og ferdigstilles i Norge.

Den andre halvparten av subseatrærne og en del andre systemer skal bygges i Angola av FMC og lokale leverandører.

Krevende

– Angolske myndigheter har vel lært av Norge og har som bevisst mål at utbygging av feltene på deres sokkel skal tilføre landet teknologi og kompetanse på samme måte det gjorde for oss. Men det kreves mye av oss, ettersom det ikke finnes industri å bygge videre på. I Norge hadde vi tross alt det maritime miljøet. Likevel slipper vi å begynne på bar bakke. Vi har levert til Total i Angola i over ti år, sier Bjørnsrud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.