T2

Julegavetips til ingeniørbarn

EDUTAINMENT:Eget tastatur for ettåringer! Comfy EasyPC er tilpasset barnets evner, interesser, utviklings- og innlæringsnivå. Barn helt ned til 1 år vil ha glede av Comfys interaktive og fasinerende spill.
EDUTAINMENT:Eget tastatur for ettåringer! Comfy EasyPC er tilpasset barnets evner, interesser, utviklings- og innlæringsnivå. Barn helt ned til 1 år vil ha glede av Comfys interaktive og fasinerende spill.
Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
20. des. 2006 - 08:01


PC-tastatur for små fingre

Selv om vi elsker å se våre små poder utforske verden, er det ikke bestandig mor og far synes siklende småbarn og klissete hender er like gøy å ha i nærheten av jobb-PC-en. Da kan barnetastaturet Comfy EasyPC med tilhørende programvare som gjør det mulig for barn helt ned til ett år å leke og lære, være en gaveidé.

Tastaturet er spesielt utviklet for små barns motorikk og ferdigheter i alderen fra ett til fem år. Når programvaren startes, overtar tastaturet kontrollen over PC-en og barnet kan styre PC-en uten å kunne lese eller bruke en mus.

Tastaturet har 20 knapper med bilder av dyr, symboler og farger i stedet for vanlige bokstaver. Programmene inneholder en interaktiv kombinasjon av historier, animert film, bilder og musikk.

Hver figur snakker til barnet og forklarer hva som skal gjøres. Barna oppfordres til å fargelegge tegninger, synge sanger, plassere objekter og forstå sosiale begreper.

Målet er at barnet utvikler språklige ferdigheter, sanser, motoriske og sosiale evner. Datakompetansen får de på kjøpet.

Prisen for å slippe klissete tastatur på morsPC er 799 kroner. En tilleggspakke koster 249 kroner.

Elektronisk kjæledyrerstatter

Mange foreldre kommer til å skuffe poden når det ikke ligger kjæledyr under juletreet. Men det finnes jo alternativer. Feks. å delta i et hundeunivers i form av TV-spill.

Vmigo er et «Plug & Play» TV-spill bestående av en håndholdt enhet (pod) og en konsoll (dockingsystem) som kan kobles til TV. Den håndholdte enheten er en elektronisk spilleenhet på størrelse med en mobiltelefon som kan tas med overalt. Hundens eier må leke med hunden, lære den triks, kjæle med den og hele tiden sørge for at den har det godt. Hundens velbefinnende sees hele tiden på humørmåleren ,som stiger eller faller, alt ettersom hvor godt den blir passet og pleiet. Man opparbeider kjæledyrspoeng.

På pod-en lagres informasjonen om hundens aktiviteter i løpet av dagen. Så snart enheten settes i konsollen og kobles til TV-en, blir hunden sluppet løs i en ny, fargerik og virtuell verden som inneholder både en dyrlege, en hundesalong, en hundeskole, en kennel og en butikk som selger hundekjeks og kjøttbein.

Din egen virtuelle hund kan også kommunisere trådløst med andre Vmigo-hunder. Denne interaksjonen gjør det mulig for barna å bytte ting, spillle spill og sende hverandre hundebilder.

Vmigo forhandles hosToys’R’Us og BR Leker og koster 399 kroner. Anbefales fra seks år og oppover.Stimulerer barnas leseevne

Tele Story er en elektronisk og interaktiv eventyrbok som både kan utvikle og stimulere barnas leseevne. I hvert fall hvis vi skal tro markedsføringen. Prinsippet er genialt og følger karaoke-prinsippet.

Med klassiske eventyr som Peter Pan, Askepott og Løvenes Konge kan barn helt fra femårsalderen kombinere underholdning med lesetrening. Tele Story består av en skjerm utstyrt med funksjonstaster og kan mates med ulike eventyrkassetter. Tele Story kan benyttes med eller uten TV-skjerm.

Eventyret vises på skjermen i form av bilder. En forteller leser historien høyt på nosk mens ordene i teksten fremheves etter hvert som eventyret skrider frem. På denne måten guides barnet gjennom historien og lærer ved å gjenkjenne og uttrykke de forskjellige ordene. Barna kan også lage lyder eller sette i gang animasjoner ved å trykke på ulike knapper på tastaturet.

Når barnet er godt i gang med å lese, kan man sette på «Jeg leser selv»-funksjonen. Dermed kan barnet lese teksten selv, men har anledning til å få hjelp underveis når det kommer opp ord det ikke husker eller er usikker på.

Kanskje ikke lærernes favoritt, men poenget er jo at barn lærer lettere gjennom lek!

Tele Story med to Peter Pan-eventyr selges i Norge hos Toys´R´Us og BR Leker til 399 kroner. Kanskje en av julas store favoritter i nissens sekk?Roboraptor

Kombinasjonen av dinosaur og robot burde være uslåelig for en seksåring. Den 80 cm lange Roboraptor er en avansert kombinasjon av teknologi og utemmet personlighet. Produsentens mål har vært å bruke realistiske biomekaniske bevegelser, direkte kontroll og selvstendig atferd til å få dinosaurene til å gjenoppstå.

Roboraptoren både går og løper, og den kan dreie på hode, hals og slå med halen. Berøringsfølere i halen, haken og tungen gjør at den kan registrere hvor skarpe lyder kommer fra. Et infrarødt system oppdager gjenstander som ligger i veien eller kommer imot. Sporingsteknologi gjør at barna kan lage spor på bakken med fjernkontrollen, og Roboraptoren følger etter. 40 forhåndsprogrammerte funksjoner er spennende å utforske, men det spørs om ikke gammeldagse plastfigurer av både Tyrannosaurus Rex og Albertosauruser er like spennende å leke med for en seksåring.

Roboraptor er i familie med Robosapien. Prisen er fra 600 kroner og oppover.Meccano for unge ingeniørspirer

Mange av TUs lesere har sikkert vokst opp med Meccanos konstruksjonssett i metall og plast som man kan bygge både heisekraner, gaffeltrucker, fly, og biler med. I flere av de nye modellene følger det i tillegg med en elektromotor som kan bygges inn slik at modellen kjører eller går av seg selv.

Meccano har lang tradisjon på gutterommet, for det er vel bare å innse at det er guttene som tradisjonelt har vært så heldige å få disse harde pakkene siden produksjonen startet i 1899. Disse lekene skal visstnok være verdens eldste merkvare i leketøy.

Meccano var lenge borte fra hyllene i norske leketøysbutikker, men interessen har tatt seg opp etter relanseringen for noen år siden. Så det spørs om ikke flere ingeniørspirer kan glede seg over artige byggesett på årets julaften. Kanskje til glede for ivrige fedre og mødre også. Og prisen er ikke avskrekkende: De billigste settene ligger på rundt 300 kroner, og de varer i mange, mange år!Fysikkeksperimenter

Med settet Mehano 153 eller fysikkeksperimenter 1 blir tørr teori levende og spennende, lover nettbutikken teknotorget.no. Målet er å tenne interessen blant unge for hendelser i naturen og verden rundt oss. Fysikkeksperimenter 1 tar for seg temaene mekanikk, hydrostatikk, hydrodynamikk, rotasjon og svingninger.

Settet beskriver 153 eksperimenter og inneholder alle nødvendige deler med unntak av ting man vanligvis har i huset. Veiledningsheftet er på norsk og godt illustrert. Settet inneholder 43 forskjellige deler. Verktøy følger også med.

Her er noen eksempler på hva poden kan lage eller eksperimentere med: Elektroskop, skipskompass, galvanoskop, elektrisk nøkkel, elektrisk «varmeovn», potensiometer, elektromagnet, Morses telegraf, elektrisk ringeklokke og Wagners hammer.

Settet krever 9V batteri, IEC 6LR61 (ikke inkludert). Passer for ni år og oppover, og prisen ligger på 299 kroner.Den lille kjemikeren

Kjemisettet E=LAB 200 består av utstyr til over 100 spennende eksperimenter. Ved hjelp av den medfølgende interaktive CD-ROM-en kan man utføre mange spennende og lærerike eksperimenter og i tillegg lære massevis om dagliglivets kjemi......

Settet består av et lite kjemilaboratorium med kjemikalier, reagensglass, spritbrenner etc. Sprit til spritbrenneren og en del lett tilgjengelige husholdningsprodukter som benyttes i noen av eksperimentene følger ikke med og må skaffes i tillegg.

ADVARSEL: Settet er kun beregnet for barn over ti år og må brukes under oppsyn av en voksen.

Det medfølger bare ett sett med beskyttelsesbriller. Settet koster 275 kroner på teknotorget.no.Dukkerobot som skal få jentene i tale

Årets julegave, reklamerer produsenten av dukken Amazing Amanda med. Og det er sikkert mange jenter som står storøyd og ser langt etter vidunderdukken med massiv markedsføring. Dukken er utstyrt med både talegjenkjenning og skannerteknologi som enkelt programmeres og som gjør at dukken kommuniserer med barna i leken. Ved hjelp av en brikke med ulike dialekter lagret samt talegjenkjenning konfigureres dukkens dialekt til eierens, for så å delta i en toveis kommunikasjon. Hvis du spør om hun er sulten, vil hun svare med ord, men også med uttrykk som viser om hun vil spise eller ikke. Om omgivelsene skulle bli lei før barnet, finnes det en AV-knapp.

Dukkens tannbørste, bestikk, plastmat, kopp og potte er RFID-merket. Hvis hun for eksempel ber om kake og gjenkjenner pasta, sutrer hun på naturlig måte og lager grimaser. Børster du tennene hennes, vil du høre henne gurgle. Amazing Amanda er utstyrt med åtte sensorer på kroppen som hjelper henne til å føle og registrere, for så å respondere.

En teknisk avansert dukke, men etter å ha prøvd den et par dager, valgte vår forsøkstester på seks år å gå tilbake til den gamle dukken og mimeleken igjen.

Utsalgsprisen ligger på rundt 1000 kroner og dukken er allerede kåret til årets leke.

Les mer om: