T2

Julegavetips til gadgetfantastene

Noen av produktene i Teknisk Ukeblads julegavetips for 2013.
Noen av produktene i Teknisk Ukeblads julegavetips for 2013. Bilde: Teknisk Ukeblad/produsentene
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Marius ValleMarius ValleJournalist
14. des. 2013 - 09:21

Om du fortsatt ikke er ferdig (eller kanskje begynt?) med årets julegaver kan det være på tide med en dytt.

Vi har samlet sammen noen nyheter og noen produkter vi selv har testet og kan anbefale. Kanskje finner du noe som passer her?

Til sofagrisen

For å få sofagrisen opp kan en aktivitetstracker være en finfin julegave. Disse følger med på alt du gjør og samler dataene i en oversikt på nett eller i app.

Formålet er at du skal bevege deg mer og bli bevisst på eget aktivitetsnivå. Gode eksempler er Jawbone Up, Fitbit Flex og Withings Pulse.

Alle de tre nevnte har skritteller, måler kaloriforbruk, distanse og følger med på hvor lenge og hvor urolig du sover. Flex og Pulse har bluetooth-synkronisering med mobilen, mens Up finnes i to utgaver, en med bluetooth (Up24) og en som må kobles til med kabel.

Pulse måler også hvor mange høydemeter du har beveget deg og kan måle pulsen din, mens Up og Flex har en vibrasjonsmotor som kan vekke deg om du sover med øreplugger eller ikke vil vekke partneren.

Pris: 800 til 1000 kroner.

Les også: Nå skal du ha teknologien på kroppen

Julegavetips: Aktivitetssensorer. Fitbit/Withings/Stein Jarle Olsen

Til den aktive

Gi bort en bærbar lysløype. Magicshine MJ 808 koster rundt 500 kroner og er en lett hodelykt med 900 lumen. Den kan også lett monteres på sykkel.

Lupine Piko X3 har lik lysstyrke, bedre hodebånd, men langt høyere pris (2300-2900 kroner).

Begge er egnet til korte turer med høy fart der det trengs mye lys. For lengre batteritid, men noe mindre lys, er Petzl NAO aktuell. Den justerer lyset ut fra hvor mye lys som blir reflektert tilbake.

Pulsklokker er en annen ide. Garmin og Polar har henholdsvis Forerunner 610 og RC3 GPS, begge med innebygget GPS, prisen er 1800-2800 kroner.

En forholdsvis ny pulsklokke, uten belte rundt brystet for å måle hjerteslagene, er MIO Alpha.

Klokken er uten GPS og forholdsvis enkel, men kan kommunisere med treningsapper via bluetooth. Koster rett under 2000 kroner.

Gavetips: GPS-klokke. Håkon Jacobsen

Til spill-nerden

Ettersom Microsoft utsatte norgeslanseringen av nye Xbox One til godt over nyttår er det vel ikke unaturlig at Sonys nye Playstation 4 vil ligge under ekstra mange juletrær i år – hvis Sony klarer å levere nok maskiner.

Tilbudet av maskiner rundt lansering har nemlig vært svært magert, og det er nok mange som fortsatt vil gå Playstation-løse når vi runder 2014.

Om det er på PC julegavemottakeren helst vil spille, finnes det dog mange gode alternativer. I middels prisklasse finner vi Acer Aspire V5, som gir god ytelsesvaluta for pengene til rundt 7000 kroner.

Vil du ha full kraft og en virkelig monster-PC er det Asus’ G-serie som gjelder. Her er det kun ytelse og kjøling i fokus, noe som gir full kraft med et minimalt støynivå. Prisen starter på rundt 10.000 kroner.

TEST: Acer Aspire S7: Acers ultrabook-flaggskip er brilliant

Gavetips: Playstation 4. Sony

Til lydfantasten

Høyttalere kan være veldig omstendelig å gi bort, mens hodetelefoner er langt mer håndterbart. Til dem som liker det ungdommelig, bør Monster NCredible NTune stå høyt på listen.

Den har litt ekstra i bassen, men det gjør bare NTune enda morsommere. Dette er flott flyttbar lyd for smarttelefonen og PC-en din. En klar innertier for husets femtenåring til cirka 1300 kroner.

Til dem som liker det mer nøytralt bør du gå for Yamaha MT-220 til cirka 1500 kroner, som er veldig gode hodetelefoner til prisen. De er laget for deg som lytter til kvalitetsmusikk og som setter ekstra stor pris på presisjon og nøytralitet.

Har du enda litt mer å rutte med er Klipsch Status et soleklart valg til 2000 kroner. De spiller underholdende og godt, har masse deilige detaljer og gjør musikken veldig interessant å lytte til. God bærekomfort er en selvfølge.

Monster N-Tune.
Gavetips: Monster N-Tune. Watt

Til den som liker det enkelt

Doro er kjent for å lage telefoner som tar hensyn til mennesker i de øvre årsklasser. Alt fra de superenkle til de med litt mer krutt.

Nye Liberto 810 er en utgave med litt mer fart og spenning. Dette er rett og slett en billig Android-telefon med fysiske knapper, svære ikoner og egne apper som gjør den mer brukervennlig.

Her trenger du ikke mikroskop for å få den til å virke. Den har ikke de tøffeste spesifikasjonene, men det er ikke målgruppen på utkikk etter. Under 1500 kroner.

Til den fingerferdige

Bosch nye batteridrevne bajonettsag er en hard pakke av den sorten som aldri går av moten. PSA 18 LI med et variabelt slagtall fra 0 til 2800 fås med batteri for under 1400 kroner, men også uten, og vesentlig billigere, for dem som har slike batterier fra før. Det er kanskje verd å merke seg at Boschs 18 volts forbrukerbatterier har gjort et hopp fra 1,5 til 2 amperetimer.

Den kan for øvrig kutte i 20 mm stål og 100 mm i tre. Perfekt når juletreet som få et nytt liv som peisved.

En billigere handy-gave er en smart dings for lasermåling. Bosch har et nytt billig og enkelt alternativ til målebåndet som aldri er nøyaktig likevel. PLR 15 derimot, har en maksimal feilvisning på 3 mm i bruksområdet fra 0 til 15 meter.

På skjermen ser du de to siste måleverdiene og ut over det er det fint lite som forvirrer. Dette er en ren trykk-og-les-dings til rundt 500 kroner.

Til den mobilfikserte

Den mobilfikserte har selvfølgelig allerede den feteste smarttelefonen. Det du da må gi bort er tilbehøret.

Jabra Solemate Mini er en stilig trådløs høyttaler med rimelig god lyd størrelsen tatt i betraktning. Den har NFC, slik at oppkobling er gjort på et øyeblikk. Støtter også minijack og koster fra 800 kroner.

Om mobilen er i bruk hele tiden går den sikkert også ofte tom for strøm. PNY Powerpack 7800 er en «trådløs batterilader» bestående av et batteri på 7800 mAh. Lurt å ha med i sekken slik at mobil eller nettbrett kan lades opp hvor som helst. Koster fra 400 kroner.

Skal du slå litt på stortromma er en håndleddskompanjong til mobilen veien å gå. Samsung Galaxy Gear som fungerer som ekstra skjerm til mobilen.  Du kan installere apper, og lese meldinger og snakke i den. Kamera har den også. Koster ca. 2400 kroner. Fungerer kun med Samsung-telefoner. Sony Smartwatch 2 er noe enklere, men er billigere og fungerer med de fleste Android-telefoner.

Til slutt kan vi anbefale Bose AE2W til den som elsker musikk og hater kabler. Det er trådløst, har behagelig lyd og super bærekomfort. Koster cirka 1500 kroner.

TEST: Hvilken smartklokke skal du gå for?

Gavetips: PNY Powerpack 7800. PNY

Til den som har alt

LG har endelig våget seg utpå med sin nye OLED-TV 55EA980W. Attpåtil i svart buet utgave. En absolutt perle på stua og med den garantert beste visuelle opplevelsen som er å oppdrive på en TV.

Det eneste håret i suppa er prisen, som er på så vidt under 70 000 kroner.

Dette er TV-en man skal ha om man ikke blir enig om hvilket program man skal se på. Fordi OLED-pikslene reagerer så fort at man kan bruke en variant av de polariserende brillene som også følger med til 3D til å filtrere ut annenhver linje til hver av de uenige.

Så er du rik eller uenig med ektefellen: Dette er julegaven.

Samsungs nye topp-TV F9005 i 55- eller 65-tommers utgave til en markedspris på 25-40.000 er også en garantert vinner. Dette er en såkalt 4K-TV. Det betyr fire ganger flere piksler enn dagens Full HD-modeller. Nå skal jo det sies at det er ikke mye 4K-innhold, så hemmeligheten her er skalering.

Og det er her Samsung har lagt et utall koreanske hoder i bløtt. Denne fyller de åtte millioner pikslene imponerende troverdig. Dagsrevyen blir aldri den samme lenger.

Buet: Den er bare 4,3 mm tynn og veier inn på 17 kilo den nye lett buede 55 tommer Oled-TV-en til LG.
Gavetips: LGs nye og buede OLED-TV. LG
Les også:

Den perfekte julegave for ingeniøren?

Så lite bruker vi på julebelysningen  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.