Julegaver for små-ingeniører

STORT UTVALG: Det er en trend at lekene blir mer og mer smarte. (Bilde: RAGNA KRONSTAD)
STORT UTVALG: Det er en trend at lekene blir mer og mer smarte. (Bilde: RAGNA KRONSTAD )
Universitetet i Cambridge har sjekket alle eksperimentene i denne serien fra Toy Brokers i England. Men pass på at du ikke tvinger på barna eksperimentsettene for tidlig, advarer forhandleren i Riktige leker. Dessuten må barna beherske litt engelsk for å få glede av settene. Prisen er på rundt 398,- kroner.
Det finnes også flere magnetiske byggesett. De kommer i ulike størrelser og bare fantasien setter grenser på hva man kan bygge. Geomag-serien har også en pastellvariant for de som foretrekker rosa og lyseblå leker. Sjekk mulighetene på http://www.geomagsa.com.
Ingen leker er mer stimulerende for kreativiteten som byggeklosser. Ekspertene anbefaler byggeklosser der alle er like lange og brede, slik at byggverkene kan bygges med nøyaktighet. Settet fra Kapla anbefales som det beste.
Dette tremikroskopet er egnet for barn fra tre år og oppover. Mikroskopsettene er fortsatt populære gaver og kommer i alle prisklasser. Enkelte sett kommer sågar med webkamera.
Dampmaskinen har vært på markedet i flere generasjoner. Den koster fra 800 kroner og oppover. Enkeltdelene til maskinene, som drivrein, sag og bor koster fra 150 kroner.
Roboraptor er en hit blant de unge. Med over 40 preprogramerte programmer blir ungene, om ikke smartere, i hvert fall vant til den automatiserte hverdagen.
Meccano-serien er fortsatt populær, og klassikeren har nå fått egne designsett.
Ved å kjøpe Googles Juniorlex kan barna lære å søke etter nyttige og lærerike tema på Internett. Boken inspirerer til å utforske den vitenskaplige verden.
Et nytt norsk spill som krever litt mer enn vanlige underholdingsspill er «Olsenbanden jr. i vikingenes fotspor». Dette er det første strategispillet for barn utviklet i Norge. Det finnes en rekke andre pedagogiske spill hos bokhandleren.
Lek- og Lær-serien er populær blant barn og unge. Serien innholder mange tema du kan velge mellom, blant annet matte. Et nytt norsk spill som krever litt mer enn vanlige underholdingsspill er «Olsenbanden jr. i vikingenes fotspor». Dette er det første strategispillet for barn utviklet i Norge. Det finnes en rekke andre pedagogiske spill hos bokhandleren.
På www.smartoy.no kan man bestille mange leker og gaver til barn som i tillegg til å være morsomme og spennende også skal kunne gi barnet læring. Her et eksempel, Capsela, som er bygget opp av gjennomsiktlige kapsler. Disse kapslene inneholder forskjellige komponenter som: Elektromotor, gear, overføringer, vifte, vannpumpe osv. Settene inneholder idéhefter om hva du kan bygge, men det er kun fantasien som setter grenser på hva du kan bygge.
Eksperimentserien til EIN-O inneholder nok gaveideer til hele familien. Her kan du lære å koble lamper.
Eksperimentserien til EIN-O inneholder nok gaveideer til hele familien. Her kan du lære om vulkaner.

– Det er en ny trend at barn skal utforske og lære, men samtidig ha det gøy, sier Agnete Løvold Langebråten ved Tanum på Karl Johan i Oslo. Hun har funnet frem en rekke gaveideer som kanskje vil inspirere barna dine til å bli smarte teknologer.

– Eksperimentsserien EIN-O er blitt veldig populær, sier Langebråten. Med denne serien lærer barna om magnetisme, energi, elektrisitet og luftrykk på en morsom måte.

Langebråten trekker også frem Juniorlex fra Google som en populær gave. Søkemotorselskapet har gitt ut en bok med mange populærvitenskaplige artikler hvor man også blir guidet videre på Internett ved hjelp av riktige søkeord.

Cambridge-godkjent

I jakten på de lærerike gaveideene er en tur innom leketøysforretningen Riktige leker obligatorisk. Her er hyllene fulle av leker som garantert vil inspirere de unge lovende til å tråkke i dine teknologifotspor.

Her anbefaler Lars Wardenær blant annet settene fra University of Cambridge. Innenfor denne serien finner man ulike eksperimenter i elektronikk og mikroskop med webkamera. Cambridge University har godkjent settene og serien brukes også i det engelske skolevesenet.

Damp fortsatt populært

Hos Riktige Leker finner man det klassiske Dampmaskinbyggesettet som kobles sammen med en drivreim slik at de kan aktivere små produksjonsenheter som sag og bor. Det kan brukes til å sage av is-pinner og fyrstikker. En annen klassiker er Meccano som passer for barn fra 8 år og oppover.

– Det som har endret seg fra gamle dager er at nå kommer Meccano som ferdige sett og at de har en egen designserie, forklarer Wardenær.

– Byggesett vil også alltid være populært. Det skyldes gleden over et ferdig resultat, mener Wardenær. Begeistret viser han oss byggesettet fra Kapla som helt enkelt består av byggestaver.

Perfekt

– Dette er arkitektenes drøm. Alle byggstavene er 100 prosent like så de passer perfekt satt opp på hverandre uansett hvordan du bygger med dem. Dette er ekstremt kreativ lek. Den eneste begrensingen ligger i hodet, sier han. Et alternativ til klassiske byggeklosser i tre, er et magnetbyggesett som ungene kan bygge tredimensjonale former med.

– Men fra hvilken alder er det lurt å gi smarte gaver?

–Det er noen som kjøper litt for kompliserte gaver i forhold til barnas utviklingstrinn. Men det er ikke nødvendigvis galt så lenge foreldrene er med og viser og leker sammen med barna. Det beste er når de voksnes entusiasme smitter over på barna.

– Men kan det ikke være litt påtrengende å tvinge barna sine til å bli smarte teknologer?

– Nei! Å påvirke barn er en del av oppdragelsen, hevder Wardenær.

Nok av duppeditter

Er du interessert i teknologiske duppeditter, burde det ikke være noe problem å smitte denne interessen over på den yngre garden i familien eller vennekretsen.

I årets julekatalog fra giganten Toys'r'us finner Teknisk Ukeblad knapt en leke som ikke går på batteri eller strøm. Spesielt populær er Robotdinosauren, Roboraptor, som har over 40 preprogrammerte funksjoner.

I den gigantiske lekebutikken finner man dessuten også Lego Mindstorm hvor de unge lovende kan bryne seg på å bygge og programmere roboter. En billigere, men nødvendigvis ikke lik smart gaveidé, er Mat-og drikkelaboratoriesettene til Top Toy.

Smarte dataspill

Men hvis ungen bare maser om dataspill:

– Finnes det noen smarte spill?

– Ja, mener markedssjef Elisabeth Rønning i Pan Vision, en av Norges største distributører for dataspill. Hun trekker frem Lek og lær serien som er veldig populær.

– De er morsomme og fargerike, samtidig som man lærer noe, sier hun. Slike dataspill passer for barn fra 4 år og oppover.

Bestill på nettet

Selv kan du som julenisse bruke datamaskinen til å bestille smarte leker. Med egen link fra Mensas hjemmesider skal man tro at lekene fra www.smarttoy.no er et trygt sted å handle.

– Når det gjelder litt mer krevende leker, så har jo disse lekene den fordelen at de kan være morsomme for oss voksne også, og jeg mener det er viktig at det skal være gøy for alle som er med. Vi bør være med for å være deres høyre arm, sier Kjell Anker Wollen som driver smartoy.no.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå