NETTARKIV

Julegaver for ingeniøren

DIGITAL ALIEN

Philips nye serie med PC-kameraer, med innebygget mikrofon, kan minne om den interstellare skapningen fra Alien-filmene, men dette er betydelig mer medgjørlig vesener. Den morsomme utformingen gjør at de enkelt får plass på toppen av vanlige skjermer eller klamrer seg fast på flatskjermer og bærbare PC-er.

Markedet for slike kameraer øker kraftig fordi folk vil se hverandre over Internett eller sende hverandre e-poster med videosnutter.

Toppmodellen, ToUcam PRO, har spesifikasjoner som det virkelig står respekt av. Det lille kameraet kan ta stillbilder på hele 1280 ganger 960 punkter og det kan generere opptil 60 bilder i sekundet i CIF-format som er 328 ganger 240 punkter som komprimeres av den kraftige innebyggede prosessoren. Det gjør at kameraet kan brukes til videokonferanser.

Kameraet kommer med et vell av programvare som tar seg av alle oppgavene med fotografi og video. Hjelpeprogrammet er en opplevelse for alle som har slitt med å få ting til å virke.

Prisen på den lille tassen er 895 kroner inkl moms, men du kan også få mindre sofistikerte modeller fra 445 kroner. Sjelden har vi sett så mye moro så rimelig som dette. Distributører er Optical Storeage og Scribona.

MP3 I STUA

De fleste har vel fått med seg at mp3 er et musikkformat i medvind. Musikk som er lagret i dette lydformatet tar brøkdelen av den plassen som tilsvarende musikk trenger på en vanlig CD-plate. Dessverre er det PC-en som er mp3-ens hjemsted og de ferreste har en slik i stua for å dekode musikk. En mulighet er å koble stereoanlegget til de små mp3-lommespillerne som er blitt populære, men de koster like mye som et stereoanlegg.

Nå kommer Philips med et meget interessant alternativ. Minisystemet FW-M55 kan spille av mp3-musikk som er lagret på CD-plater. Det betyr at du kan brenne musikk fra PC-en over på CD-ROM-plater og spille dem i anlegget. På den måten kan du lagre inntil 10 timers musikk på samme plate og det burde holde til de fleste fester. Anlegget har en 3 platers CD-veksler som selvfølgelig også spiller vanlige plater og en godt utstyrt RDS radio med 40 forvalg. I tillegg finnes det en dobbel kassettspiller for de som fremdeles sverger til det analoge. Veiledende pris er 4795 kroner.

TYGGER STÅL

Alle ingeniør med respekt for seg selv trenger en batteridrevet metallkutter. Du imponerer ikke noen lenger bare med en ny drill

Denne nye modellen fra Panasonic er tingen å ha når du skal brøyte deg vei gjennom gjenstridige metallplater. Den kan skilte med 15,6 volt og hele tre amperetimer batteri. De som husker Ohms lov vet at det blir watt-timer av slikt og det trengs når metall skal forseres. Den nye kutteren leveres med et spesialutviklet hardmetallblad som skjærer stål nesten gnistfritt og uten å påvirke temperaturen i metallet. Det reduserer behovet for etterbehandling. For 4000 eks moms kroner får du hele settet inklusive to batterier.

Får du en slik til jul bør du ikke teste den på juletrefoten.

ALT I ETT

Det kan virke som om Black & Decker har funnet opp kruttet på nytt med den nye Quattro batterimaskinen. I gamle dager var det helt vanlig å ha en boremaskin som ble utstyrt med sage- og slipeforsatser. Dette er nok en mer raffinert ide, og svært mye mer praktisk.

Prisen på 1499 kroner er ikke stort mer enn du betaler for mange batteridriller, og her får du en stikksag med gjæringsfunksjon og en slipemaskin med borrelåsfeste på kjøpet. En en- timers hurtiglader følger med.

DU JU SPIK INGLISH?

På tross av at nordmenn snakker godt engelsk i forhold til mange andre nasjonaliteter er det langt igjen til de innfødtes ferdigheter. De fleste av oss gjør stadig små og store blundere helt opp til den store salattråkke-klassen.

Kanskje du burde prioritere ditt forbedringspotensial og kjøpe den nye boka til NTNUs engelskspesialist Steward Clark; getting your ENGLISH write wright right.

Vi har sett nærmere på boka og kan neppe tenke oss en mer passende gave til en ingeniør som har befatning med engelsk, og det omfatter vel alle sammen. Boka er smekkfull av forklaringer og tips som de fleste nordmenn bør ha stor glede av. Teksten er på engelsk, men Clark bruker norske oversettelser når det er nødvendig

Faktisk har vi blitt så begeistret for boka at vi har hyret Clark som fast skribent fra neste år! Boka koster 348 kroner.

FULL FART I STUA

Hvis fartsfeberen herjer i kroppen din eller hos noen andre i familien kan det være lurt å la PC-en få gjennomgå i stedet for dine medtrafikkanter. Har du en PC som er voksen nok til tunge dataspill trenger du et ratt, eller et styrekonsoll som det litt finere heter. Logitechs nye utgave med det imponerende navnet: Wing Man Formula Force GP og racerrød farge her det som trengs for en nervepåkjennende kjøreopplevelse. Det har girknapper på rattet og fira andre knapper som kan programmeres til lys, horn og andre funksjoner. På toppen av det hele har det force feedback, eller krafttilbakekoblink for de som fremdeles forstår norsk. Det betyr at du kjenner humpene i veien, og ristingen fra kollisjoner. Konsollet har også gass og bremsepedaler. Med en pris på 999 kroner tømmer det neppe lommeboken din.

HVOR ER JEG?

Er du ofte i tvil om dette, er nok den nye klokken fra Casio med innebygget GPS tingen for deg. Satellite Navi PRT-2GP er den siste kreasjonen fra den japanske urfabrikken som er berømt for å gjøre alt mulig ingeniørsnadder tilgjengelig på håndleddet. Denne utgaven er 40 prosent mindre og 50 prosent lettere enn den forrige modellen, men heldigvis ikke så liten at ikke alle legger merke til den. Det er jo halve moroa ikke sant?

For skarve 4900 kroner får du Satellite Navi med lader PC-link og alt som skal til for å bruke den. Du kan til og med se hva tiden er på dette lille vidunderet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.