NYHETER_BYGG

Juks og slurv i bygg

Leif Haaland
4. apr. 2003 - 08:06

Nye ventilasjonsanlegg er ikke nødvendigvis toppmoderne. De er heller ikke garantert satt opp uten slurv og mangler.

Pris spiller fortsatt altfor stor rolle, og tidspress kan ødelegge kvaliteten. Administrerende direktør Arne Malonæs i ABB Building Systems AS er ikke nådig i sin karakteristikk av bransjen.

- En viktig grunn til at så mange klager over ventilasjon og inneklima, er at ikke alle disipliner og aktører er med fra starten av - men det må de! Det er heller ikke alltid god nok disiplin på byggeplassene, slår Malonæs fast.

Ikke alle kanalene er rene når de settes opp. Deretter kan det gå både år og dag mellom hver gang anleggene inspiseres grundig med påfølgende renhold.

Store bygningsmasser som skoler, idrettshaller, barnehager, sykehus og sykehjem forfaller. Bransjen er sterkt opptatt av denne nedprioriteringen.

- Når nye bygg settes opp, må vedlikehold være med i planen fra dag én. Dette gjør at man også kan finne frem til gode og energieffektive løsninger. Det er ikke mulig å drive effektivt og økonomisk i 20 år uten vedlikehold, sier Malonæs.

Slurv

- Vi har flere tusen serviceavtaler og finner ofte svært elendige anlegg innen flere fagområder. De er bygget helt annerledes enn forutsetningen var. Det kan f.eks. være så ille at vifter ikke er koblet til og kanaler er avsluttet før de når frem til ventilasjonsområdet. Noe oppdager kontrollen, noe blir oversett. Men mye juks og bedrag avsløres. Egentlig er det kjøperen som ikke har kvalitetssikret innkjøpet tilstrekkelig - og stilt leverandører som ikke oppfyller kravene til ansvar, sier han.

Mangler tiltakshaver kompetanse, er det lurt å knytte til seg en fagmann. Men selv om kompetansen hos tiltakshaver øker, spiller fortsatt den laveste prisen ofte en avgjørende rolle. Dette ødelegger kommunikasjonen rundt de gode og mest hensiktsmessige løsningene.

Dyrt i lengden

Utstyrskvalitet er også et element i sykefraværet. Statens Bygningstekniske Etat har anslått at ca. 12 milliarder kroner går tapt årlig på grunn av luftveislidelser. Så mye dårlig inneklima i skoler og barnehager rekrutterer også nye astmatikere inn i arbeidslivet. Det prates mye, men lite blir gjort.

Dialog mellom alle aktører tidlig i prosjektene kan resultere i bedre løsninger som gir bedre inneklima. De dårligste anleggene ville bli luket ut og fokus kunne vris over fra billige løsninger til utstyr av akseptabel kvalitet. Med dagens energipriser vil også hver enkelt byggeier tjene på å ha en åpen og god dialog om mulige løsninger.

Pass opp for varmepumper!

- Varmepumper som energiløsning er vi generelt meget positive til, men vi er ikke begeistret for den varmepumpemanien som brer seg i Norge i kjølvannet av prisstigningen på elektrisk strøm. Markedet for luft-til-luft varmepumper oversvømmes av useriøse aktører og leverandører av selve varmepumpene - uten at de har nødvendig forhold til teknikk og bruk. Dette er en dårlig samfunnsmessig løsning, sier Arne Malonæs.

Tre i ett

ABB Building Systems AS med 2700 ansatte fordelt på over 60 steder i landet skal selges ut. Malonæs forutsetter at nye eiere vil drive selskapet videre slik det er i dag og styrke posisjonen i markedet. Innen teknologi og utstyr til yrkesbygg, infrastrukturarbeider og telekommunikasjonsløsninger er ABB Building System Norges ledende aktør og omsetter for rundt 2,7 milliarder kroner. Halvparten av virksomheten er prosjekter på yrkesbygg og industri, resten er service.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.