NYHETER_BYGG

Jugendstilsenter i Ålesund

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
13. des. 2001 - 07:00

Alle som har vært i Ålesund husker byens fantastiske jugendstil-arkitektur. Snart kan byens innbyggere finne tegninger og historisk dokumentasjon om sine egne hus. Her blir det også en publikumsutstilling om Ålesund og Jugendstilen.

Natt til 23. januar i 1904 ble byen utslettet av den aller største bybrannen i Norges historie. 50 arkitekter skapte i løpet av tre år (1904-07) en by av 400 hus med nytt arkitektonisk uttrykk.

Byen ble gjenreist i mur og stein og prydet med ornamenter fra tidens mest moderne dekorative stil, Art Nouveau eller Jugendstil. Dette er årsaken til at Ålesund fikk det arkitektoniske særpreg som har gitt byen en unik plass i norsk arkitekturhistorie og stor betydning i internasjonal sammenheng. I dag har Norge og Ålesund helt spesielle forpliktelser i å ivareta de gjenstående 300 bygningene også i internasjonal sammenheng.

Senteret blir en egen stiftelse som finansieres av staten, fylket og kommunen. Investeringskostnadene stipulert til 34 millioner kroner. Av dette er 11,3 millioner kroner beregnet til å kjøpe bygningen, bygningsmessige arbeider og utstilling. Den offentlige investerings-bevilgningen er stipulert til 27,5 millioner kroner, der staten bidrar med tr efemdeler og kommunene og fylkeskommunene bidrar med en femdel hver.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.