INDUSTRI

JSF-valget: – Grunn til bekymring

KAMPFLYKAMP: Duellen ble ikke bare mellom utkjempet mellom svenske JAS Gripen og amerikanske JSF (til venstre), men også mellom industripartnere og mulige partnere.
KAMPFLYKAMP: Duellen ble ikke bare mellom utkjempet mellom svenske JAS Gripen og amerikanske JSF (til venstre), men også mellom industripartnere og mulige partnere.
Leif Hamnes, Trond GramLeif Hamnes, Trond Gram
20. nov. 2008 - 16:39

– Dette er bra for noen få, men inntil vi vet noen nærmere om hvilke forutsetninger og betingelser som er gjort er det vanskelig å si hva dette vil si for bredden i norsk industri, sier Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening.

– Men det er grunn til å være bekymret for den store bredden av norsk forsvarsindustri, legger han til.

Bra for få

Sammen med LO og NITO har i samarbeid gjennomførte FSI nylig en evaluering av de industrielle mulighetene i kampflyprosjektet.

Sammenligningen viser at JSF-programmet kan framstå som attraktivt for noen få utvalgte bedrifter, men har lite å tilby bredden av norsk forsvarsindustri.

Derfor mener FSI-sjefen at det er god grunn til å anta at et valg av JSF vil få negative konsekvenser for bredden og videreutvikling av norsk forsvarsindustri, med mindre industrimulighetene forbedres vesentlig.

Mange taper

Gripen-programmet på den annen side mener de ville ivaretatt bredden av norsk forsvarsindustri på en god måte og ville representert et verdifullt bidrag til å videreutvikle og styrke industrien.

– Men jeg vet jo ennå ikke hva som ligger i dette. Vi må få litt mer tid før vi kan si noe mer, sier han.

NITO: – Vi er blitt hørt

NITO er blant organisasjonene som har anbefalt regjeringen å velge Gripen, av hensyn til ringvirkningene for industrien.

For NITO-leder Marit Stykket har det viktigste vært at hensynet til industrien ble vektlagt i prosessen. Det føler hun regjeringen har gjort.

RESPEKTERER AVGJØRELSEN: NITO-leder Marit Stykket stoler på at regjeringen har lagt vekt på industriens behov under vurderingen.
– Vi har respekt for avgjørelsen ut fra alle kriteriene som skulle vurderes. Basert på signalene vi har fått fra både Forsvars- og Handelsdepartementet, er hensynet til norske industriavtaler blitt vektlagt på det nivået det burde være, sier Stykket til TU.no.


Trenger forpliktende avtaler

NITO-lederen maner nå myndighetene til å samarbeide med norsk industri om en felles strategi for å hente ut mest mulig positiv effekt av JSF-valget for industrien.

– Det er viktig at man nå utnytter de markedsfordelene dette valget medfører. JSF medfører, foruten markedsfordelene, blant annet store ordrestørrelser og høy prestisje, sier hun.

– Myndighetene og industrien bør nå ha en felles strategi for å få konkretisert et mest mulig forpliktende industrielt samarbeid – også før de endelige avtalene underskrives, understreker Marit Stykket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.