KLIMA

Jordskjelvet sterkere enn antatt

KRAFTIG: Ved et skjelv som måler styrke 9 utløses dobbel så mye energi som ved et skjelv som måler styrke 8,8. Ødeleggelsene i Japan er enorme.
KRAFTIG: Ved et skjelv som måler styrke 9 utløses dobbel så mye energi som ved et skjelv som måler styrke 8,8. Ødeleggelsene i Japan er enorme. Bilde: AP
13. mars 2011 - 20:26

Det melder det japanske kringkastingsselskapet NHK søndag.

Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp

Dobler energien

Ved et skjelv som måler styrke 9 utløses dobbel så mye energi som ved et skjelv som måler styrke 8,8 på det som ikke helt presist omtales som Richters skala, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved forskningsinstituttet NORSAR til NTB.

UBETINGET BEHOV: - Vi har et ubetinget behov for et felles europeisk regelverk for jordskjelvsiikring, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved jordskjelvobservatoriet Norsar.
Ved et skjelv som måler styrke 9 utløses dobbel så mye energi som ved et skjelv som måler styrke 8,8 på det som ikke helt presist omtales som Richters skala, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved forskningsinstituttet NORSAR til NTB.Conrad Lindholm. Truls Tunmo

Energiutløsningen ved skjelv dobles for hver annen desimal på skalaen som anvendes, ifølge Lindholm.

NORSAR driver blant annet forskning innen seismologi og anvendt geofysikk og har ansvaret for og opererer noen av verdens største jordskjelvstasjoner.

Stor bruddsone

Skjelvet som rammet Japan er det største som har rammet landet i historisk tid.

Skjelvet har gitt en bruddsone i jordskorpen på 400-500 kilometer.

Det kraftigste jordskjelvet som noensinne er registrert, var skjelvet i Indonesia i 2004 som hadde en styrke på 9,3.

Det skapte en bruddsone i jordskorpen på 1.200 kilometer, ifølge seniorforsker Conrad Lindholm.

– Verste krisen i Japan siden andre verdenskrig

Mulig nedsmelting ved to reaktorer

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.