BYGG

Jordras blir fremtiden

DRAMATISK: Jordraset har gitt svenskene en støkk.
DRAMATISK: Jordraset har gitt svenskene en støkk. Bilde: Faksimilie, Aftonbladet.se
Mona Strande
21. des. 2006 - 11:40

Et voldsomt jordras på E6 ved Munkedal i Bohuslän - rundt 80 kilometer sør for Svinesund - førte til at drøyt 50 meter av den trafikkerte veien raste sammen onsdag kveld.

Venter nye ras

Geoteknisk institutt i Sverige sier at flere veger i vest, og langs vassdrag ellers i Sverige, er livsfarlige. Det kan gå nye ras i flere måneder fremover. Faren er til stede også i Norge.

- Spørsmålet er ikke om flere veger kommer til å rase, men når. Regnet har ført til et ekstremt høyt vanntrykk i jorden, noe som reduserer jordens bæreevne og stabilitet. Samtidig har den høye vannstanden i elvene ført til at vannet har dratt med seg jord fra elvebreddene som undergraves, sier Elvin Ottosson i Statens geotekniska institut til svenske Aftonbladet.

Leireproblem

Så lenge vannstanden er høy i elvene holder vannet igjen så kantene ikke raser. Det er når det slutter å regne og elvene får lavere vannstand igjen at støtten forsvinner. Da øker i tillegg vanntrykket i jorden risikoen for ras.

Det svenske Vägverket skal kontrollere om det har vært feil i selve vegkonstruksjonen som har bidratt til at E6 raste sammen onsdag kveld.

- Sånt kan helt enkelt skje når man bygger en veg som må krysse fjell og leire. Når det regner kan leiren bevege seg, og da blir det rasfare, sier Leif Strandberg i Vägverket region väst til Aftonbladet.

Klimaendringer øker faren

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut ( SMHI) mener jordskred vil bli vanligere som følge av klimaendringene. Professor Sten Bergström sier til Aftonbladet at vestkysten av Sverige sannsynligvis vil rammes hardest.

De siste årene har nedbøren økt i hele Sverige, og denne trenden vil fortsette - og øke ytterligere. Da vil vestkysten få store problemer, siden det her er jordarter som tåler vann dårlig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.