NETTARKIV

Jordnær 3D-modellering

24. juni 2002 - 10:20

Studentene Egon Haugslett, Lasse Johansen og Anders Helgesen ved Høgskolen i Gjøvik (HiG) leverte en oppgave kalt "Vurdering av nøyaktighet ved bruk av foto som grunnlag for generering av 3D-modeller". Veileder var Rune Strand Ødegaard, og oppdragsgiver var Fjellvåk A/S. Til å løse oppgaven brukte de blant annet en jordhaug.

Oppgaven skulle gi svar på følgende spørsmål: Er det mulig å lage en fotorealistisk 3D-modell med nøyaktighet 1:400 i løpet av åtte timer med et ikke metrisk kamera? Som utgangspunkt brukte studentene en skrivebordsskuff, en husfasade og en jordhaug, for å vurdere modelleringsnøyaktigheten. De brukte et digitalt stillbildekamera type Sony DSC-S70. Programmet var PhotoModeler Pro 4.0.

Konklusjonen er at oppdraget er fullt mulig. Men dette er en betinget konklusjon, da kompleksiteten på objektet selvsagt betyr mye for tidsbehovet. På spørsmålet om man får god nøyaktighet med et ikke-metrisk kamera, er svaret "ubetinget ja". For fasadens og skrivebordsskuffens del hadde de ingen problem med nøyaktigheten. Masseberegningen av jordhaugen lot seg ikke gjennomføre som først tenkt, men avviket ble som ventet. Hvorvidt programmet er egnet for kommersiell bruk, har studentene ikke tatt stilling til.

Studentene ved HiG hadde levert inn i alt 72 oppgaver.

(sb)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.