NATURVITENSKAP

Jordlignende planeter oppdaget

Dette kan være et svært viktig gjennombruddd i letingen etter interessante planeter rundt andre stjerner.

Vega ligger bare 25,3 lysår (239 billioner km) unna Jorden. Med romfergens hastighet på 28 000 km/t ville vi brukt nesten en million år på å nå frem.

Vega er tre ganger større enn Solen og er med sine 350 millioner år som et barn i forhold til Solens 4,6 milliarder år.

Mange har et spesielt forhold til nettopp stjernen Vega etter at den var sentral i spillefilmen "Contact" der man fikk radiokontakt med intelligente vesener på en planet rundt Vega.

Vega er omgitt av en skive av støv som virvler rundt stjernen. I tillegg finnes det minst en stor planet som sveiper fragmenter av planeter til side og dermed tillater eksistensen av mindre planeter som ligner Jorden.

Analysen er gjort av astronomer ved Royal Observatory i Edinburgh og er basert på observasjoner gjort med et av verdens mest følsomme kameraer, kalt Scuba (Submillimetre Common-User Bolometer Array). Det er koblet til James Clerk Maxwell radioteleskop på Hawaii.

Planetskive

Detaljerte bilder av Vega og dens nære omgivelser viser at stjernen er omgitt av en skive av svært kaldt støv. Skiven holder minus 180 grader Celsius og går i bane rundt Vega.

Simuleringer utført på datamaskiner viser at en struktur som sees i skiven best kan forklares med at det finnes en planet på størrelse med Neptun som sirkler rundt Vega i en avstand svarende til Neptun i vårt eget solsystem.

Denne vide banen åpner mulighetene for mindre steinplaneter lik Jorden lenger inne. Skivens form tyder nettopp på at slike kan finnes der. Det er en del klumper i støvskiven som trolig skyldes disse småplanetene.

I så fall kan Vega ha et planetsystem som ligner Solsystemet!

Ungt system

Vegasystemet kan ha utviklet seg på samme måte som vårt eget solsystem der gasskjempene, slik som Neptun, ble dannet mye nærmere Solen enn de er i dag. Vekselvirkninger mellom tyngdekreftene til de store objektene har siden dyttet kjempeplanetene utover.

I denne prosessen sluker kjempeplanetene alle planetbitene som fortsatt svever rundt omkring og som ville vært en trussel mot jordlignende planeter. I et opprensket solsystem som dette kan mulighetene for dannelse av liv være til stede.

Datamodellene forutsier av klumpene i skiven vil bruke omtrent 300 år på å gå rundt Vega. Dersom man fotograferer skiven med noen års mellomrom, skulle man se klumpene bevege seg. Neste generasjon teleskoper vil også kunne studere mindre detaljer i støvskiven.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.