FORSVAR

Jonas Gahr Støre: Forsvar vil prege neste års budsjett

Sikkerhetssituasjonen i Europa vil sette sitt preg på regjeringens budsjett for neste år, der norsk forsvar er høyt på prioriteringslisten.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tydelige på at forsvaret vil bli prioritert i neste års budsjett.
Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tydelige på at forsvaret vil bli prioritert i neste års budsjett. Foto: Javad Parsa/NTB
12. mars 2024 - 11:00

– Situasjonen der ute krever at vi ivaretar behov her hjemme, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som tirsdag samlet regjeringen til budsjettarbeid for neste år.

– Vi trenger mer penger til forsvar, og det er noe som må prioriteres, og politikk handler om å prioritere, sier Støre, som understreker at det vil prege budsjettet.

Han mener statsrådene er innforstått med dette, men at det ikke betyr at andre viktige prioriteringsområder ikke kan løftes fram i forhandlingene.

Ifølge statsministeren er også helse, velferd, skole og eldreomsorg høyt på regjeringens prioriteringsliste.

Hovedprioritet

Et forsvarsløft får også gehør hos finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Vi har ett tydelig mål, å sikre folk i Norge og å sikre Norge, sier Vedum.

– Trygghet for landet kommer til å bli en hovedprioritet. Når vi er i den sikkerhetssituasjonen vi er i, blir en stor satsing på nasjonal kontroll og godt norsk forsvar viktig, sier han.

Norske soldater på grensen mellom de Norge og Finland under militærøvelsen Nordic Response. <i>Foto:  Heiko Junge/NTB</i>
Norske soldater på grensen mellom de Norge og Finland under militærøvelsen Nordic Response. Foto:  Heiko Junge/NTB

Ingen store skattegrep

Det er ikke signaler per nå om at det vil komme noen store endringer i forbindelse med skatt neste år, ifølge Støre og Vedum.

– Det er flere ting enn skatt som påvirker både fordeling og velferd i landet vårt, sier Støre og fortsetter:

– Jeg har ingen signaler om å øke formuesskatten nå, og vi har ikke en plan om arveavgifter.

Statsminister Jonas Gahr Støre med forsvarsminister Bjørn Arild Gram i bakgrunnen. Begge er til stede på møtet om langtidsplanen for Forsvaret. Bildet er fra februar år i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Støre: – Skal nå Natos toprosentmål allerede i år

– Noe man gjør bare én gang

Statsministeren mener at det ikke handler om manglende mot hos regjeringen, og viser blant annet til fjorårets vedtak om å innføre grunnrenteskatt for laksenæringen.

Regjeringen starter budsjettarbeidet for 2025 med budsjettkonferanse på Klækken hotell tirsdag. <i>Foto:  Javad Parsa/NTB</i>
Regjeringen starter budsjettarbeidet for 2025 med budsjettkonferanse på Klækken hotell tirsdag. Foto:  Javad Parsa/NTB

– Vi vedtok en rettferdig skatt på oppdrettsnæringen, og det sikrer fellesskapet ekstra inntekter. Vi har vist mot i skattegrepene, sier han.

Vedum lover imidlertid at det ikke kommer store skattegrep i neste års budsjett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Tiltak som grunnrenteskatt er noe man bare gjør én gang. Så det kommer ingen sånne store tiltak i budsjettet, sier han.

 
Les også

Dette er milliardprosjektene

 

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.