SAMFERDSEL

Jernbaneselskapet roper på hjelp – får ikke svar

Jernbaneselskapet SJ Norge er i store problemer etter ras og brokollaps som sperrer Dovrebanen. Nå ber de om at staten griper inn. 

Det går ingen jernbane over Gudbrandsdalslågen ved Ringebu for øyeblikket.
Det går ingen jernbane over Gudbrandsdalslågen ved Ringebu for øyeblikket. Foto: Eirik Helland Urke
29. aug. 2023 - 13:53

Mandag var det møte mellom styreleder Monica Lingegård, direktør Rikke Lind og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap), skriver Adresseavisen.

– Vi er avhengig av rask, tydelig og forutsigbar håndtering fra norske myndigheter nå. Vi må ha beskjed fra norske myndigheter om våre driftsavbrudd kompenseres. Og vi må ha en plan om hvordan man raskest mulig skal få i gang driften, sier Lingegård.

Det har vært en rekke problemer som stanser togtrafikken til selskapet. Jernbanebrua over Gudbrandsdalslågen i Ringebu brøt sammen for to uker siden. Det har også vært jordras i Trøndelag. På Dovrebanen kjører det nå busser Lillehammer-Trondheim, mens på Rørosbanen er det mangel på lokomotiver og kapasitet. SJ Norge opplyser at de nå taper om lag 5 millioner kroner i uka, samt kostnadene for buss for tog.

Nygård har imidlertid ingen løfter om økonomisk hjelp eller kompensasjon for driftsavbrudd, skriver avisa. De har ikke fått kommentar fra Samferdselsdepartementet.

PST sier at kinesiske fartøy kan bli brukt til etterretning. – Det vil kunne foregå på samme måte som med russisk informasjonsinnhenting. Enten at de aktivt søker etter informasjon, eller at de passivt rapporterer videre informasjon som de kommer over i sitt normale virke, sier kontraetterretningssjef Inger Haugland i PST.
Les også

PST advarer om at kinesiske fartøy kan bli brukt som spionskip

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.