ARBEIDSLIV

Jentene mister poeng

Hittil har kvinnelige søkere til Linje for teknisk design fått to ekstrapoeng. Årets opptak blir trolig det siste som gir slik positiv særbehandling på en av de mest populære sivilingeniørutdanningene ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Bakgrunnen for å tildele jenter ekstrapoeng, har vært å øke kvinneandelen. Jentene er tradisjonelt underrepresentert i både utdanning og yrkesliv innenfor sivilingeniørfagene.

Innen industridesign har kjønnsfordelingen nå jevnet seg ut. Dermed er det ikke lenger behov for særbehandling, skriver universitetsdirektør og studiedirektør i et brev til Likestillingsombudet, ifølge NTNUS nettavis InnsidaUT.

Saken har utgangspunkt i en henvendelse fra NTNU-studenten Andreas Øien Stensland til likestillingsombudet i fjor høst. Stensland hevdet at det måtte være på tide å droppe tilleggspoengene. Med et opptak på 80 prosent jenter i 2000 begynner særordningen å bli diskriminerende for guttene, mener han.

Likestillingsombudet ba NTNU om en redegjørelse, og undersøkelsene har altså konkludert med at ordningen har blitt overflødig. Søkermassen til Teknisk design – som er ett av NTNUs vanskeligste studier å komme inn på – har alltid hatt overvekt av gutter. Men særordningen har gjort at jentene har vært godt representert i studiet likevel. Sist høst var hele 17 av 20 nye studenter jenter.

Jenter får ekstra poeng ved opptak til alle de andre siv.ing.-utdanningene ved NTNU – unntatt kjemi. Det er ingenting som tyder på at ekstrapoengene vil bli fjernet fra noen av disse studieretningene med det første, ifølge InnsidaUT.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.