ARBEIDSLIV

Jenteklubben Grei

130 kvinnelige sivilingeniører var samlet tlil den femte Nettverkskonferansen i november.

Kvinnekampen er kanskje over. Ikke slik å forstå at alt er fryd og gammen mellom menn, kvinner og tradisjoner i arbeidslivet.

Men moderne kvinner er mindre opptatt av selve kampen enn sine mødre. Nettverkskonferansen ble arrangert første gang i 1994, i rekordåret var det 400 deltakere. - Der kvinnelige sivilingeniører er i mindretall, blir det ikke oppfattet som bra at de "diller" med slike jenteting, sier Tove Røskaft fra Aker Kværner Oilfield Products AS.

Hun har opplevd å få avslag på sin søknad om å delta på Nettverkskonferansen.

- Personalsjefen i selskapet sier at det er fullt akseptert å delta, men jeg tror ikke at de enkelte mellomlederne alltid følger dette.

Røskaft peker på at Hydro og Aker Kværner, som er blant de største ingeniørbedriftene i landet og som har mange kvinner, er dårlig representert på konferansen. - Men til en viss grad må vi spille spillet slik det er.

Røsftoft tror noen uteblir fordi de ikke ønsker å fremstå som feminister og fordi de ønsker å bli tatt alvorlig av kolleger. - Mange kvinnelige sivilingeniører sliter fortsatt med å bli tatt falgig alvorlig. Dette bør NIFs lokallag være flinkere til å ta opp.

Røskaft har vært med flere ganger, og hun oppfordrer flere til å komme. - Det har gitt meg energi, både faglig og personlig. Det er viktig å være klar, sette grenser og stille krav. Dette er forhold som kvinner ikke alltid er så opptatt av.

Støtter nettverk

- Vi er positive til nettverk som bidrar til personlig utvikling og vi har gjennom flere år hatt interne initiativ til å utvikle nettverk, også for kvinner, sier informasjonssjef Torbjørn Andersen i AkerKværner. Han er ikke kjent med at mellomledere i bedriften ikke alltid følger denne politikken og at det kan være vanskelig for kvinnelige sivilingeniører å delta på Nettverkskonferansene.

- Dette er første gang jeg hører dette. Bedriften er positiv til slike ting, og vi er inne i en meget komplisert og omfattende omstillingsprosess. Det kan kanskje føre til at det blir liten anledning til å delta på konferanser akkurat nå, enten det er NIFs Nettverkskonferanse eller andre, sier Andersen.

Marit Elveos har kommet fra Bodø for delta. Hun jobber som eneste kvinnelige ingeniør på Norconsults kontor i Bodø.

- Det er ikke mannfolka sin skyld at jeg kommer hit, jeg ville møte andre damer og få litt motivasjon.

Elveos mener at snakket om synliggjøring av kvinner etter hvert er blitt litt krampaktig og at de ikke når frem. - Det er forskjeller det handler om, at vi skal kunne jobbe i team enten vi er kvinner eller menn.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.